Roti yg beli 4 hari lepas, yg esoknya date expire ... ada beberapa keping lg. Tetiba teringin nak makan garlic bread ... lalu Mama pun menggarlickan roti keping tu, improvise my way! Sedap weh!!! Roti garlic versi roti putih ... Sebab Mama diet nak kurangkan kolestrol supaya date dgn doktor bulan 12 ni ada penurunan kadar kolesterol, Mama campurkan olive oil ... hehe, ngelat sikit. Kalau tabur parmessan cheese, fuhh! mesti sedap kan? Tapi ... huhu, kena ikut nasihat doktor. Kalau Mama tak sayangkan diri Mama dan bodi yg Allah amanahkan ini, sapa yg nak tolong jaga? apa nak jawab kat akhirat nanti ngapa tak jaga bodi baik2 ... makan ikut suka, dapat macam2 penyakit ... pastu susahkan orang lain, kena rawat, bayar bill, jaga kita ... blablabla .... Betullah yg Nabil kata tu ... "sendiri mau ingat la!" (-_-'). Wow ... Mama berceramah lak. Sori yer .. tercarried away, huhu! Takperlah, Mama share camana Mama buat roti garlic guna roti putih sbg consolation. Gini buatnya;
ROTI PUTIH GARLIC
4 kpg roti putih
2 sudu makan mentega
1 sudu makan olive oil
1 sudu teh oregano
1 ulas bawang putih - ketuk & cincang halus
Cara masaknya:
1. Cairkan mentega dgn api perlahan. Masukkan olive oil. Kacau.
2. Masukkan oregano dan bawang putih, kacau sebati & angkat.
3. Panaskan kuali non-stick, lengser kedua2 belah roti dgn adunan tadi,
dan masak atas kuali hingga garing/keemasan. Balikkan dan angkat bila garing.
Ulang hingga roti habis. Hidang.
Makan roti ni panas2 dgn secawan teh hijau (Boh green tea), memang enak dan puas!
Mama lah .... (^_^)
1 comment:
comel je bunyi"tok tek tok tek"...kawan nani ada sorang suke sebut tok tek tok tek.. org perak, tp mak dia org bukit bunga...^_^
Post a Comment