Pages

Labels

Ceritalah (295) Me (192) diari ibu (165) Amar (77) Pesanan (74) Resipi (74) kucing (73) Kebun Biasa2 (55) Rumah Biasa2 (46) Yg Tersirat/Tersurat (38) cerita lama (21) Jalan-jalan (20) Jodoh (18) Cucu (15) 3R (14) Puasa (11) Hawa TDS (10) Lawak sikit (9) PETUA (7) Kawan (6) Musing (6) Raya (5) Rumah WM (5) Lukislah anakku (4) Nature (4) ipoh (4) Haji (3) Migraine and I (3)

28 November 2012

Roti Garlic as Mid morning, Pre lunch snack ... whatever

Pagi tadi dgn nasi semalam, goreng nasi utk breakfast. Tok tek tok tek (sound effect is a must when Kelantanese story2  ... hehe) buat itu dan ini, tetiba rasa lapar lagi! Dah plan nasi goreng tu utk lunch juga, dan rasa nak makan sesuatu yg ringan tapi savoury (Mama kalau lapar mesti nak sesuatu yg tak manis, yg savoury gitu, baru rasa full). Dah pukul 10.30 pg., tu la breakfast awal sangat (7.30 pg sbb neman hubby  ... jgn sesekali biarkan hubby makan sorang2, cam beri kucing makan lak  ... kena layan cam baru2 kawin gitu, baru dia ras dihargai lalu menghargai  .... kuikui, berfalsampah pulak makcik yer!!! hehe). Sabor ajelah ...
Roti yg beli 4 hari lepas, yg esoknya date expire ... ada beberapa keping lg. Tetiba teringin nak makan garlic bread  ... lalu Mama pun menggarlickan roti keping tu, improvise my way! Sedap weh!!! Roti garlic versi roti putih ... Sebab Mama diet nak kurangkan kolestrol supaya date dgn doktor bulan 12 ni ada penurunan kadar kolesterol, Mama campurkan olive oil ... hehe, ngelat sikit. Kalau tabur parmessan cheese, fuhh! mesti sedap kan? Tapi  ... huhu, kena ikut nasihat doktor. Kalau Mama tak sayangkan diri Mama dan bodi yg Allah amanahkan ini, sapa yg nak tolong jaga? apa nak jawab kat akhirat nanti ngapa tak jaga bodi baik2 ... makan ikut suka, dapat macam2 penyakit ... pastu susahkan orang lain, kena rawat, bayar bill, jaga kita ... blablabla .... Betullah yg Nabil kata tu ... "sendiri mau ingat la!" (-_-'). Wow ... Mama berceramah lak. Sori yer .. tercarried away,  huhu! Takperlah, Mama share camana Mama buat roti garlic guna roti putih sbg consolation. Gini buatnya;

ROTI PUTIH GARLIC

4 kpg roti putih
2 sudu makan mentega
1 sudu makan olive oil
1 sudu teh oregano
1 ulas bawang putih - ketuk & cincang halus

Cara masaknya:
1. Cairkan mentega dgn api perlahan. Masukkan olive oil. Kacau.
2. Masukkan oregano dan bawang putih, kacau sebati & angkat.
3. Panaskan kuali non-stick, lengser kedua2 belah roti dgn adunan tadi,
dan masak atas kuali hingga garing/keemasan. Balikkan dan angkat bila garing.
Ulang hingga roti habis. Hidang.

Makan roti ni panas2 dgn secawan teh hijau (Boh green tea), memang enak dan puas!
Mama lah .... (^_^)


1 comment:

Puan FH said...

comel je bunyi"tok tek tok tek"...kawan nani ada sorang suke sebut tok tek tok tek.. org perak, tp mak dia org bukit bunga...^_^