Pages

Labels

Ceritalah (247) Me (146) diari ibu (137) kucing (69) Pesanan (63) Resipi (63) Amar (62) Rumah Biasa2 (36) Kebun Biasa2 (33) Yg Tersirat/Tersurat (30) cerita lama (21) Jalan-jalan (17) Jodoh (17) 3R (14) Lawak sikit (9) Puasa (8) PETUA (5) Rumah WM (5) Cucu (4) Lukislah anakku (4) Haji (3) Migraine and I (3) Kawan (2) ipoh (2) Nature (1)

20 September 2017

Karipap ....

Karipap ...
Kudapan kegemaran Mama.
Dulu2 beli ... dan biasalah bila yg dibeli ... acapkali kurang menepati piawaian selera
- kurang inti, pedas sangat, kurang perisa, ubi banyak pada daging/isi ayam, terlalu berminyak ... ada je yg tak kena.
Nak buat sendiri tak reti dan rasa susah, renyah ... itu pemikirannya. Huhu ...
Nak jadi cerita, satu hari (maaf 'history' sikit) ... arwah kakak ipar bertandang ke rumah. Dia bawak karipap yg dia buat sendiri ... sambil minta maaf kalau tak sedap sebab lama dah tak buat.
Apa yg melekat dihati Mama ialah ... kakak ipar yg dah berusia 60an, tinggal berdua dgn anak OKUnya, boleh buat karipap sendiri utk sarapan ... Mama yg muda ni (waktu itulah) ... tak pernah berani mencuba!!!
Itulah detik permulaan 'mahu cuba dan buat sendiri'  karipap dan apa jua juadah yg diingini. Terima kasih K. Wan Yah, beri inspirasi .... (moga roh arwah ditempatkan bersama org2 yg soleh. Aamiinn ...)

Yg tinggal .... karipap sarapan pagi ni
Sejak dari itu ... mulalah giat cari resipi dan cuba buat sendiri. Tentulah tidak terus suksess ya ... hihi. Selepas 'try n errors' ... akhirnya melekat dgn resipi doh karipap yg ini ... 'it never fails me'. Dah cuba resipi2 doh lain ... yg cairkan dulu majerin, yg guna air ais, macam2 ... tak berkenan. 'Lain padang, lain belalang' ... lain orang, lain selera kann ...
Dan yg 'best' buat karipap sendiri ialah ... intinya yg pasti mewah dan padat ... oksigen kureng 😄😄

Ini resipi doh karipap Mama;
250 gm gandum
70 gm majerin
- gaul dgn hujung jari /'rub-in' hingga berderai
70 - 100 ml air suam (suaikan)
secubit garam.
Gaul sebati semua bahan dan uli hingga jadi doh. Rehatkan dlm 20 minit, canai ... terap, bubuh inti (yg ni ikut suka masing2 ... resipi masing2 ... nak inti daging/ayam ka, ubi saja ka, kari ka kurma ka, sardin ka, ikan ka, telur ka ... ikut selera ya) ... pastu klim dan bila selesai. Goreng atau frozen.

p.s. tip tak melekat masa frozen, letak dulang karipap2 yg siap klim dlm 'freezer' +/- 5 minit atau beku sedikit. Lepas tu alih simpan dlm bekas tupperware/tipuware 😆.
** guna api kecil ya kalau nak goreng yg frozen ...

19 September 2017

Jaga diri ....

Sewaktu muda dulu ... tidak pernah terfikir waktu tua
Rasa lambat lagi waktu itu akan sampainya
Tak apa ... muda lagi, badan masih kuat bertenaga, antibodi masih 'power' pertahan tuannya, semua masih 'tiptop' keadaannya
Kita 'enjoy' makan apa saja ...
'Exercise' ... tak releven, sihat jer ...
Ibadah ... dah tua, pencen ... kita 'full speed' ler, taubat, solat jemaah, sedekah, naik haji, ... bla bla bla .....
Silap!!!
Siapa kita untuk tahu bila tamat usia?
Anak Mama, usia 25 ... meninggal sakit tiba2 ... demam jer. Hingga kawan2 futsal dia pun tak percaya.
Anak2 tahfiz, anak2 syurga ... usia 6 - 17 tahun ... meninggal dlm kebakaran angkara dendam yg membara. Allahhu ...
Itu antaranya ...
Waktu mudalah waktu yang terbaik untuk pelaburan hari tua ...
Jaga diri ...
Buatlah persiapan dari muda ... bila tua cuma perlu 'maintenance' saja, bukan 'major overhaul' ... InsyaAllah
Jasad kita, roh kita ... amanah dari Allah snw ... kita akan ditanya nanti bagaimana kita jaganya, gunanya ... itu pasti!!
- bagi jasad, makanlah utk hidup, bukan hidup utk makan
- bagi roh, amal ibadah jgn ditinggalkan, malah seboleh mungkin sentiasa ditambahbaik (upgrade), usia pertambahan usia.
Ingatlah ... kita tuai apa yg kita tanam.

p.s. mama dan ayahnya diusia meniti 60an ni makin terasa dimamah usia. Syukur kami tiada penyakit darah tinggi atau kencing manis (setakat ni), tapi bila demam lambat nak semboh, deria rasa, pengelihatan dan pendengaran semakin merudum, sakit lenguh badan sendi bila kerja lebih sikit dah sinonim ... itu antaranya. Allah snw dah tarik sedikit demi sedikit pemberianNYA ... sebagai peringatan.

17 September 2017

Drafts ...

Been a while since this blog was last updated ...
So many things to tell since then ...
Things that happens and touched your life ... least this 'purba' me forgets.
Well ... me did wrote a few ... but never get to publish them ...
Somehow me thinks the stories are
.... not so relevent so as to be told ...
.... not worth mentioning ...
.... need a few editing and touch up here and there ...
.... need more facts ...
.... 'halfway' coz sometimes the mood to write just evaporates midway ...
Thus ... they all became dormant in the 'draft' zone ...
Waiting to be updated, edited, completed, touch up or whatsoever ....
Too many 'drafts' really ...
The choice is either ...
Publish ... or ... Delete!!!
Sighh ....
Here we go againnnn ..............

02 September 2017

Korban ... Aidiladha 1438H

Korban dikampong sudah tidak semeriah dulu lagi ...
Dulu2 ... sekampong 3 - 5 ekor lembu mampu direbahkan sehingga ada ketika tidak tahu sapa yg beri daging korban. Tengok2 tergantung dibirai tangga. Jemputan makan dgn pelbagai menu berasaskan daging tak henti2 ... mula dari tengahari hingga malam.
Mungkin sebab dulu2 orang kampong bela lembu sendiri ... kelapa, serai, kunyit lengkuas halia ... ambik tepi, belakang rumah jer ... 'free'.
Sekarang ... jangan mimpi. Tahun lepas sebahagian korban RM500. Tahun ni RM600 ... itupun lembu beli dari Siam. Kalu lembu tempatan ... lagi mahal. Dan realiti ... dikampong kami hanya seekor lembu rebah tahun ni ... itupun yg keluarga suami; Suami, abang2 dia, kakak ipar dan anak2 saudara; masing2 ambil sedikit untuk diri dan selebihnya agih pada orang2 kampong. 




Mungkin juga kerana kampong kami kini rata2 tinggal warga2 tua ... kebanyakkan sudah kematian pasangan hidup. Yg muda pun tak berapa muda ... adalah beberapa keluarga ... anak beranak juga.
Ada yg duduki rumah pusaka. Ada yg semata2 menjaga ibu bapa yg tua dan uzur. Ada yg dibuang kerja, tiada pilihan ... kembali ke kampong saja penyelesaiannya. Ada yg bersara, mahu habiskan sisa usia dikampong lahir mereka. Itu antaranya.
Itupun korban ... korban harta, perasaan, masa, tenaga, pangkat, kuasa ... sebagaimana ibadah korban ... jika ikhlas kerana Allah snw, ganjaran dan nilainya ... tak terbayangkan. Hanya DIA Yg Maha Mengetahui.


p.s. Sebelum beredar utk solat Jumaat,
jamuan ringkas yg amat menyelerakan.
Nikmat makan beramai2 setelah penat melapah daging korban. Tak sedar bertambah2 ... 😊



19 August 2017

When the sea wears diamonds ....





I came to the beach ...
To ease my heavy heart ...
To please my eyes ...
To drown my worries ...
To bask in morning glow ...
To smell the sea ...
To watch the waves dance ...
To feel the gentle breeze ...
The beauty ... the serenity ...
So soothing ...
Ah! The vast sea that never fails to amaze ...
I left ...
For now ...
... my heart is light, free and content!
I'll be back ...
InsyaAllah ... ❤❤❤