Pages

Labels

Ceritalah (238) Me (139) diari ibu (136) kucing (67) Amar (61) Pesanan (61) Resipi (61) Rumah Biasa2 (36) Kebun Biasa2 (31) Yg Tersirat/Tersurat (30) cerita lama (21) Jalan-jalan (17) Jodoh (17) 3R (14) Lawak sikit (9) Puasa (8) PETUA (5) Rumah WM (5) Lukislah anakku (4) Cucu (3) Haji (3) Migraine and I (3) ipoh (2) Nature (1)

30 April 2013

Lazat-nya??

Perkara yg paling Mama aka merangkap Menteri Dapur pening, hampir setiap hari, ialah  memikirkan ... 'Apa nak masak ari ni???' Pagi .. no problemo .... cornflakes (tqvm sgt2 pd yg rekanya ... huhu), roti + jem, telur, cicah air bodo je ... endless, penkek, jemput2 (pisang, susu, bilis)  ... takkan pun, paling x sempat (kes bangun lambat nih!) .. cicah jer biskut kering dgn teh-o panas. Settle  ... alas perut jer sementara tunggu waktu rehat!
Yg problemo ialah makan tghari dan malam ... yg perlu heavy-duty!! Kalu tghari makan ini, malam tu biasanya nak makan itu pulak ... taknak menu sama!! Mama dan Ayahnya, dah usia senja2 ni ... selera x seberapa. Malam2, nak ringan2 ... xnak nasi ... gitulah! Kesian Amar dan Muaz yg selalu jd mangsa ... kuruih cekedingkah mereka??!! Hoho! ... ringan apanya kalau pekena bihun, mee atau pasta sebagai gantinya ... (~_+)
Semalam, kononnya nak western style ... mamamia pula ... masak Lasagna, Lasagne ... entah! Nyebutnya pun Mama tak fasih ... bergulung lidah ni nak ngikut Amar sebutnya. Akhirnya, senang cerita ... Mama stick pada Lazat-nya ... ignore jer Amar dan Muaz yg ketawa ... huhu
Yg timbul idea nak masak Lazat-nya ni kerana ada sekotak lasagna yg diberi adik Mama, Anum. Dia tahu budak 2 orang tu suka pasta ... haa, ini pasta leper ... katanya (flat pasta .. Mama translate, tu yg jadi pasta leper ...) Resipi Mama main hentam jer ... ikut bahan yg ada dan panduan dikotak pasta tu serta resisipi2 dr blog ... tak sepenuhnya!! (-_-'). Dek derhaka dgn resipi2 yg ada, Lazat-nya Mama jadi Dasyat-nya Mama! Hahaha ...
Tak sanggup nak post gambarnya ... apapun, Amar kata,"Jadi dah Mama ... cuma kalu Mama xletak sayur, lagi bestnya!" ... Memang pun, elok beratur sayur2 karot dan seleri kat tepi pinggan dia ... hmmm! Muaz masukkan foto dlm WeChat .. tayang kat abang2 dan kakak dia nun di KL ... gelak sakan lihat 'Emotion' yg depa post ... kesiannya. Siap order nak makan itu dan ini, masa balik ngundi nanti ... (^_^) ... gitulah anak2, penghibur hati ...
p.s. awal pagi tadi, adik bongsu Mama, Ecu .. senyap2 datang lepas hantar Mak pergi mengaji (Qur'an) ... nak Lazat-nya yg Muaz tayang kat WeChat semalam.  Mama dah simpan pun utk dia ... sbb tahu, adik yg sorang ni ... hantu lasagna ... sampai Pizza Hut kat pekan J tu dah kenal dia .. kalau kakak ni dtg, terus depa tick lasagna ... hihi. Haa .. lepas ni order je kat sini .. dah save berapa kos belinya!!
Pun ... komen dia: Tak serupa lagilah Kak Nor, dgn lasagna PH!! Huhu .. kena ikut resipi 100% lepas ni ... xmau camcamarba dah!! Oh! Lazat-nya  .....

29 April 2013

Nasi Minyak Terengganu ... no santan!

Masa dok jalan2 kat blog sendiri (huhu ... ) kat label 'Jalan-jalan', ada la gambar Amar sedang akan nasi minyak ... penuh selera sekali!! Masa tu kat Paka  .. tibe2 jer teringin nak makan nasi minyak! Bukan sebarang nasi minyak ... tapi nasi minyak Teranganu mari ... rasanya amat lain dgn nasi minyak kat Kelate ni!!
Mana nak cari  ... nak ke Terenganu? Semalam budak 2 orang tu sekolah, ganti hok cuti raya Cina lalu  ... kalau tidak tentu dah ke Penarik, pekena nasi minyak dan ikan/sotong/udang celup tepong!!!
Jadi, takder jalan lain selain .. BUAT SENDIRI!!  ... Dek teringin sangat nak makannya, lalu mengGooglelah satu pagi ... last berkenan satu resipi ni dari blog NoorMasri, Coretan Dari Dapur. Berkenan sebab 1) tak guna santan utk gulainya dan 2) mmg xder santan dlm peti ais, ada daging jer dlm aisbox  dan .... 3) malas nak ke kedai!
Maafla  ...  Mama malas pula nak salin resipinya. Tambah pula dgn line tenet yg tenat dan makin tenat kat sini ... huhu. Jadi silalah KLIK sini untuk resipinya ya. Cuba jgn tak cuba bg yg minat nasi minyak versi sihat cikit (sebab tiada santan). Dan terima kasih buat Noor Masri kerana share resipi kegemaran keluarga dia yg seedappp!!! Pastinya akan jadi menu kegemaran keluarga Mama juga.

p.s. Dlm resipi utk nasi, Mama tambah 1 sudu teh perahan lemon (limau nipis pun tak per). Kalau tak silap la, ni petua utk kurangkan rasa muak minyak sapi!! Rasanyalah  ... Alhamdulillah  .... satu lagi resipi yg dapat thumb-ups dari my 3 guys  ... (^_^)
p.s.s. Nasi minyak sepatutnya ada acar. Mama tak buat sebab semua dah menunggu dimeja ... so, paling ringkas, Mama chop2 itu dan ini, walla  ... salsa tomato dan timun jelah!!

28 April 2013

Bila tua ....

Pagi tadi ... jaga tak resmi Rumah Biasa2 kami ..
Tak iklan pun ... dia yg datang sendiri ... free!
Dekat seminggu dah! ...

Pukul 10 pagi  ... pun dok kat situ lagi ... tidur ke atau buat2 tidur??!!
Agaknya berjaga semalaman semalam  ...
Biasanya tengahari dia pun hilang ... Esok pagi ... elok kat alas kaki tu dia bersidang  ...
Nak halau ... kesian!!! Ye lah  .. agaknya, kalaulah dia boleh berkata2 ... "Ginilah manusia ... masa aku kecik, comel manja ... engko sayang, tatang dan puja. Bila aku tua  begini ... semua benci, buang aku ke sini ... jaga tangga ajelah gamaknya yg layak ... untung2 dapat sisa2 nasi, ikan semlm ..."
Kita manusia pun ... nasib dihari tua, belum tentunya ... bila nyanyuk, sakit, takleh nak jaga diri sendiri ... adakah yg menjaganya? Anak2 tak boringkah nanti dgn peel kita?
Itulah ... sebaiknya doa, jgnlah menyusahkan orang bila tua nanti  ... sihat badan dan masih boleh beramal ... hinggalah dijemput Ilahi.
Pun tunjukkan contoh teladan ... didik dan doa ... agar semua anak2 jadi anak yg soleh/solehah  ... Amiinn ... InsyaAllah.
"Mioww! Jom makan  ...."

25 April 2013

Mahu beli rumah di Kelantan???

Dah lama tak up-date progress terkini Rumah WM. Target siap rumah2 ni ialah sebelum Raya Aidiladha  ... InsyaAllah. Pun menurut Project Supervisor aka hubby Mama ... dah ramai yg merisik khabarnya .... dalam dan luar negeri Kelate ni!! Banglo setingkat (single-storey) dan satu setengah tingkat ni agak2 Mama, mengikut pada harga semasa dgn keluasan tanahnya, pasarannya dlm lingkungan RM350,000- R400,000. Ianya terletak dlm 'Golden Triangle P.Puteh' ... banyak plus pointsnya ... berdekatan pasar borong, hospital, sekolah, stesyen minyak, gelanggang futsal ... itu antaranya.
Rata2 yg bertanya tu dari luar Kelate ... anak Kelate maupun bukan oghe Kelate ... mungkin bagi mereka harga sebegitu masih murah jika mereka bandingkan dgn harga rumah di KL dan kawasan sewaktu dgnnya ... Rumah 4 bilik, 3 bilik air ... ruang makan, ruang tamu dan ruang famili serta masih ada laman yg selesa ... OK lah tu!!
Pun tuan empunya projek rumah ni, abang ipar WM ... tetap dgn pendirian ... akan jual hanya bila rumah siap sepenuhnya. Reasoning beliau: tak mau bakal tuan rumah kacau ... nak renovate situ dan sini, nak kemasan begitu begini, nak cat warna pelangi2 gitu .. haha ... Hoh! Tentu lari timing siap dan budget nanti .. + sakit kepala n hati ... jika pembeli yg satu tu ... mak oiii! ... cerewet dan banyak songeh!! Dah banyak kes begini ... Kalau jual yg dah siap (minus the grills ... hampa pilihlah sendiri .. nak yg  biasa2 ka, yg stainless ke, yg wrought-iron ke ... terpulang!!) senang cerita! Pastu .. ikut suka tuan rumahlah nak renovate camner  ... whole responsibilities now is yours!!! Make sense kan!

Sehingga 22/4/13 : Banglo setingkat. Yg sebelah tu 1 1/2 ...

Pun bagi yg berada diluar Kelate dan bukan oghe Kelate, syarat nak beli rumah di Kelantan bolehlah rujuk di blog ini
Wah!! Promosi nampakk!! Hehe  ... manalah tau dapat komisyen dari WM! Bolehlah Mama melancung ke luar negara  .... kui kui kui


23 April 2013

Biarlah ...

Biarlah ...
Selisih faham yg sentiasa terjadi
Akhirnya selesai juga ...
Hanya dgn sebuah 'kematian'!!
Rasanya semua pihak lega ...
Begitulah perkiraan Dia Yg Maha Mengetahui
Diambilnya kembali hak Dia ...
Agar semua pihak berpuashati ...

Biarlah ...
Yg 'kuman seberang laut nampak ...'
Yg 'suka jaga tepi kain orang ...'
Yg 'beri betis hendak paha ...'
Yg 'buta seperti tikus mundok' ...
(tetap tidak nampak iktibar dari sebuah pengakhiran)

Disuatu sudut.
"Telah ku halalkan setiap titik air susu ini buatmu ...
Telah ku ampunkan segala dosa/silap mu ...
Bersemadilah dgn aman ... anakku!"
Itulah doa kudus seorang ibu ...
Terasa beban terangkat sudah!
Tidak perlu tersepit lagi ...
Dengan hukum dunia ...
... Yg kurang cerdik, kurang harta, kurang segala2
... Ditindas ... dicerca ... dihina ... diperguna ...
... Segunung kebaikan ... selautan pertolongan ... yg diberi ...
... Tetap sia2 ... tetap halimunan ... tetap diperkecilkan ...
Tiada makna buat mereka!!!

Biarlah ...
Mereka menilai begitu ...
Memuji yg pandai sahaja ...
Memuja yg kaya ...
Memandang yg berpangkat & berkuasa!
Kerana ..
Tiba waktunya .... taktakala mereka2 ini,
Tua .. sakit ... tidak upaya ... kesaorangan ...
Yg hina, miskin, bodoh, hudoh inilah ...
Yg datang ... setia disisi ...
Memberi seikhlas hati ...

Biarlah ...
Biar Allah yg menilai semua
Usah gundah gulana ...
Segala keikhlasan tu terzahir sudah ...
Di hari kematian ...!!!
Duyunan mereka yg berziarah !
Doa & pujian melimpah ruah !
Jenazah tersenyum indah !

Ya Allah ...
Sesungguhnya ibu itu berpegang pada janjiMU,
"Redha Ibu ... Redha Allah"
Perkenankanlah ia!
Ampunilah dosanya, damaikan dia di sana & tempatkanlah rohnya disisi orang2 yg beriman.
Aminnnn ... Aminnn ... Aminnn ...
Al-Fatihah.

22 April 2013

Jiran ...

Rumah baru, tempat baru ... jiran2 pun baru!
Syukur Alhamdulillah! Dek kenduri kawin doter Mama baru2 ni ...
Dapatlah kenali jiran tetangga  ...

Dan semasa pergi rumah ke rumahlah (jemput ke majlis kawin doter kami), kami kenali jiran  ... serta serba sedikit ehwal mereka. Di antara mereka, ada 2 jiran yg menyentuh hati kami.
Jiran A : Suaminya penghidap kencing manis akut. 3X seminggu, A perlu bawa suaminya utk rawatan dialisis (setiap rawatan makan masa 4 jam). Selain hantar dan temani suami setiap rawatan, A kena pastikan bekalan makanan @ kudapan semasa rawatan disediakan. Ia rutin yg berulang2, hingga akhir hayat suaminya. Pun A ceria, bercerita hal dirinya, suaminya dan 2 orang anaknya yg dewasa jauh di ibukota. Tiada cerita duka, negetif ... tiada ayat jemu, penat ...
Jiran B : Pasangan muda, lewat 30an agak Mama. Anak 8, yg sulung bari tingkatan 1. Masa ke rumah mereka, anak2 kecil berkeliaran, riang dan ceria bermain sesama mereka .... senyum malu bila salam dgn kami. Tidak kami jangka, di sebalik wajah2 ceria mereka ... ayahnya cacat dek kemalangan semasa hantar anak sulung ke tusyen 2011 lalu. Berjalan perlu dibantu, bercakap ... sepatah2 dan payah sekali. Si ibu, walaupun kecil molek, wajahnya berseri, tenang dan senyum sokmo, petah berbicara ... sesekali menegur lembut anak2nya ... pandang suami penuh kelembutan dan mesra ...
MasyaAllah!! Tabah dan sabarnya mereka semua. Moga Allah SNW lindungi, berkati, rahmati dan bahagiakan mereka dunia akhirat. Amiin .... Pun kami berpesan, jika perlu apa2 janganlah segan ... InsyaAllah ... kami hulurkan pertolongan!
Bersyukurlah dgn nikmat ... Bersyukur juga bila diuji ...

Nota:
Dlm buku 'Syarah Hadis 40 Imam Nawawi', jiran tetangga itu ada 4;
1. orang yg tinggal serumah dgn kita
2. orang yg rumahnya bersebelahan rumah kita
3. orang di sekitar 40 rumah yg terletak sekitar rumah kita
4. orang yg tinggal satu negeri dgn kita ...

Dan para ulama mengatakan, hak2 jiran adalah begini;
1. jika jiran Muslim dan kaum keluarga, dia miliki 3 hak - hak tetangga, hak Islam & hak keluarga
2. jika jiran Muslim dan bukan kaum keluarga, 2 hak - hak tetangga & hak Islam
3. jika jiran bukan Muslim, 1 hak - hak tetangga
- termasuk kesempurnaan iman menghormati, memperhatikannya dan tidak menyakitinya. Nabi SAW berpesan dlm hadis Muslim bahawa tidak akan masuk syurga, orang yg tetangganya tidak aman dari kejahatannya. Naauzubillah  ....

Begitulah indahnya ajaran Islam.

20 April 2013

Lebih kuah pada sudu ...

Semalam ... teman Ayahnya ... Amik henpon yg tertinggal kat ofis!
Pastu teman Ayahnya ke pasaraya, cari kasut  ... kasut kerja!
Guess what! Ayahnya satu beg plastik jer ... Mama?
Hihi  ... lebih dari 3!!
Pagi tadi ... pukul 5, Mama dah siap siaga ...
Bukan nak ke mana pun ... gosok seluar baju Ayahnya ...
Siapkan beg dia, kasut setokin siap semua ...
Breakfast seadanya  ... Aikk! Hari ni kerja ka??
Gitulah ...
Ayahny bertugas dibilik piliharaya  ... kan penamaan calun ari ni
Mama pulak yg lebih sibuknya  ...
Awal pagi dok ke sana ke mari, pot pet pot pet ... segala mak neneknya
Kesian hubby, pagi2 kena tadah telinga ... ngalahkan orang kempen pula!
Bukan apa ... takut lewat sampai pula
Jauh Pasir Puteh ke Rantau Panjang tau ... 70 - 80 km agak Mama
Tak maulah nanti masuk paper, 'Penamaan calun RP tertunda gara2 pegawai bertugas lewat sampainya  ...'
"Bo lah ceramahnyo! Abang gi dulu ya ...!"
(^_^')

p.s. harap proses penamaan calun piliharaya lancar dan aman semuanya  ...


Opppss!! Lebih sudu pada kuah ke lebih kuah pada sudu?? Hentamm ajelah Mama wehh! ... huhu

17 April 2013

Kucing ... janji ditepati

Yang jantan, punyalah kuat suara ... kasar gegakk, "MAURR! MAURR!"
Yang betina, sayu ... mendayu, "TMAUU! TMAUU!"
Hurmphh ... Malu2 kucing  ... bila Mama intai kat jendela ... ni haa!!

Wah!!! Belakang rumah kita hangpa buat tempat bercengkerama ya ... Takper .... takper ... No problem! Mama xkisah n takkan beritahu sapa2  ....
Sweet jugak couple ni ... kalau kawin, mesti babies cute mute, comel lotte   ... the coloring and all!
Wokeh! Ini dealnya ... hangpa nak dating ka .. nak bising ngorat ka ... nak tawaf satu rumah ka ... Mama pekakkan telinga, pejamkan mata ... Tapi!!! Jangan lupa .. ada ubi,  adalah batasnya .... ada faham ker??? Senang jer, tak susah pun ... selain makan percuma, kelak ... ANAK2 hangpa  .. Mama punya semua ... !!! HAR!HAR!HAR! ...

p.s. Adik! Keep ur fingers crossed ....
Ni petua Mama. Kalu bela masa baby senang nak ajar, as with all our dearest cats b4 ... oh! miss them all!

Rumah Biasa2 .... Pagar

Minggu lepas kakak ipar Mama beritahu rumah dia dimasuki pencuri ... tv, laptop, ipad itu yg berkenan dihati pencuri ... gergaji elektrik terjumpa kena 'dump' dlm semak ... agaknya tak larat nak bawak banyak2 ...
Sorang pun tak sedar, padahal jenuh pencuri tu kena kopak grill dapur, pastu pintu dapur dan pintu tengah sblm dapat ke bilik terkebelakang dan ruang keluarga amik benda2 tu ...Herannya,  tuan rumah suami isteri x sedar, bibik x sedar, anak menantu pun x sedar ... pukau kot!! Pastu siap ngap aiskrim dlm petiais lagi  ... (Mama rasa budak jer suka aiskrim ... mat gian kot!).
Masa repot polis, depa maklum ... mlm tu aje ada 4 kes kecurian yg serupa di sekitar kejiranan tu ...
Bila dengar tu ... huhu ... risau sungguh! Rumah Biasa2 kami belum berpagar ... hubby tentulah risaukan Mama yg dok sorang2 kat rumah setiap pagi ... siap pesan Mama kunci rumah depan belakang ... toksah nak merumput/berkebun ... tunggu weekends, masa semua orang ada ... maklumlah jiran2 Mama laki bini kerja, anak2 kesekolah/tadika/nurseri belaka. Lagi pesan, sblm kluar rumah, intai dulu kot jendela ... mana tahu ada yg dok mengendap ... hahaha sayang jugak dia kat kita ya .... InsyaAllah hubby, dinda beringat ... (^_^)
Tu yg minggu ni kalut hubby cari tukang buat pagar  ... 'in-demand' rupanya mereka, kena masuk 'waiting list' ... yg popular, 3 bulan kena tunggu, yg biasa2 ... seminggu dua jugalah ... Alhamdulilah ... dgn jaringan kabel kariah surau dan masjid, hubby berjaya. InsyaAllah Ahad dekat ni mula .... Rumah Biasa2, pagar pun tak lehlah over ... biasa2 juga .... sesuai dgn keadaan ekonomi seketika ... hehe. Janji ada pagar ... usaha baru tawakkal kan!!
Pagar yg nampak dimata .... nyata ... berbentuk fizikal. Pagar ... yg tak nampak ... kena usaha juga ... pagar spiritual .... doa dan ayat2 suci ...
Antara usaha kami mula2 nak masuki Rumah Biasa2 ni ...
- yg pertama2 sekali,  sbb rumah takder orang, beri Salam, "Assalamualaina waala ibadillah hissolihin" sblm mask. Pastu maklum cara elok mana2 makhluk Allah yg ada (kita tak nampak tapi mereka nampak kita) keluar sbb kami, tuan rumah nak bermaustatin pulak.
- pastu Azan, baca ayat Qursi.
- pastu pagar keliling rumah dgn ayat sama, mula sebelah kanan, keliling rumah, setiap penjuru, 7X?
- solat hajat (seeloknya tuan rumah dan ahlinya buat sendiri)
Itu antaranya pagar tak nampak kami. Amalkanberi salam sblm masuk rumah, serikan dgn solat dan bacaan Qur'an, baca ayar Qursi, 3 Qul dan doa sblm tidur ... elok semua ahli rumah buat nih! Pagar minta selamat dari gangguan dan perbuatan khianat makhluk Allah antara langit dan bumi ... orang jahat, syaitan, makhluk halus, jin, hantu ... juga binatang berbisa. Itu antaranya ...
Gitulah, kita usaha dan selebihnya pohonlah dari Allah SNW ...

p.s. pasang alarm, CCTV dan lampu jalan pun dlm list juga ....

16 April 2013

Not so secret speghetti sauce ....

'Practice makes perfect' ....
The acts of doing the same thing over and over again, daily, routinely ... perfected the dentists,  tailors, teachers, chefs ... u name it, perfected their professions. They seem to have everything at their fingertips ...  Mama? I've yet to be a perfect mom ... am trying everday, my best ... thro' each one of my dearest sweethearts ... 6 of them ... how each differs in styles, moods, likes and dislikes, hobbies, characters ... but, differs they may ... Mama loves them all ... unconditionally!!! And showing them thro' foods is the best way Mama can thinks of ... tho' Mama is not a good and perfect cook, Alhamdulillah ... they always say mum's cooking is the best! (p.s. Mama tahu sometimes they lied, 'to take heart' ... hehe).
And pasta is not in Mama's favourite food to cook. Once, Mama cooked macaroni using recipe from one magazine ... upon my doter request (after one of her BBF brought one to school one day). Poor dear, she got mild (huhu) food poisoning soon after eating it. The others luckily escaped coz they came home quite late from school ... and Muaz was still a baby then. Since then, the sight of cooked macaronis terrified her ... huhu, sorry Kcik. Hope you got over it by now ... (-_-')
However, my sister, Anum ... is a genius with pastas, especially speghetti (that was liken by all her anak sedara) ... as easy as ABC. Hers was so simple ... plain ... yet, loved by everyone especially Muaz and Amar. Well .. living overseas for nearly 20 years must have perfected her pasta skills!! 'Practice makes perfect' case closed! hehe ...
Since the kids loved her speghetti sooo much, and Mama can't always imported her from her busy schedules and expensive plane trips ... (o_O), Mama decided to finally asked for her everloved pasta sauce recipe ... She'd e-mail it already, and Mama haven't try it yet ... but am sharing it coz it seems easy enough.  Its a plain one and you can always add meatballs, chickens, sausages, veggies, cheese ... whatever ur heart/stomach desires ... easy cheesy for those who's always on the go ... sharing is caring kann ... (^_^).  Bon Appetit! ...







15 April 2013

Gerammmnya ...

Sudah banyak kali berlaku  ....
Sudah banyak kali beringat ...
Sudah banyak kali berpesan ...
Ia cerita sama, ulang tayang semula ...
Lalu hati pun tergores (sekejap ... mula2 ... masa berlaku jer ...)
Kali pertama ... airmata bercucuran ... sedihnya ...
Kali kedua ... sebak! Kecik hati pun ya ...
Kali ini ... entah keberapa ... marah weh! Tapi kejap je ... mula2 ... masa berlaku juga ...
Bila ingat ... hmmmm! Nak ketawa pun ada ... lucu pulak bila ingatkkannya ...
Al - kisahnya pakwe Mamalah ... Ayahnya budak2 tu ...
Tiap kali dia turun ke tanah ... operasi merumput/cuci laman keliling rumah ... tak kira dengan mesin ka ... dengan cangkul ka ... hatta dengan tangan cam hari besday Mama 3 hari sudah ... habisss semua dia redah!!
- Oh! My pokok bunga ... bunga biasa2 yg pink, purple, putih maupun orennya
- Oh! My pokok- pokok herba ... serai, halia, kunyit, pandan yg sedang galak tumbuhnya
- Oh! My pokok kacang botol ... yg galak menjalar dipagar, baru belajar berbunga, my anak lada yg sedang berputik kali pertama ... Owhh!! Geramnya ...
Dalam kita dok awasi dia, ingatkan dia berkali2, awas dgn my green buah hati ... paling sat jer, kejap sangat ... Zuupps! ... Zaapppss!! Habis semua ..
Huhu ...
Itulah al - kisahnya yg buat Mama sunyi seketika, sedang merangka strategi ni haa ... camner nak elak perkara sama ... dari berulang sokmo!!! Any idea???

Ni dia saksi dan bahan bukti Mama ...


10 April 2013

I am not a robot ....

Sebelum2 ni, bila Mama blogwalking ... bila singgah blog yg Mama likes ... kadang2 terasa nak komen sama ... tapi selalunya kotak 'sila buktikan anda bukan robot' membantutkan komen2 Mama!
Kenapa? Well, bila dah senja2 cam Mama ni, mata ni susah bebenor nak verify abjad dan angka yg tricky susun aturnya ... biasanya kena tukar 2, 3 kali baru lepas ...
Hoho ... ingatkan blog Mama takder benda tu ... Silap!! Patutlah selalu takder orang nak komen (koya femes .. huhu), rupanya tuan rumah tak sedar ada robot dok jaga ... hinggalah semalam mokjadeandell highlight tentang robot yg telah banyak menyusahkan pelawat/peminat Mama  ... hihi. OMG!! (o_O) ...
So, semalam Mama  bergooglelah cari cara nak 'fire' robot ni ... banyak rupanya bloggers yg alami masaalah serupa dan senasib Mama. Dari depalah Mama tutor cara nak buang kerja sirobot tu. Terima kasih semua, maaf lupa nak catit blog utk kredit ... sori ye.
Utk makluman, Mama dah buat pagi tadi ... harap berjaya!! Maaflah robot ... I know u meant good ... but my friends find u toooo cerewet ... so, go u must. Bye Robot!! Pheww ...
Trimas Mokjadeandell!!

p.s. kalau guna Tab, mula2 pergi kat 'posts'. Pastu klik 'setting', klik 'posts and comments'  ... cari 'show word verfication?', pilih 'No' ... settle! Tapi jangan lupa tekan 'Save settings' sebelum kluar dari page tu ya ... Kalau guna laptop atau pc, rasanya kena gi 'dashboard' dulu ...

09 April 2013

Breakfast & I ....



Breakfast Mama, solo, setiap pagi .... usually leftovers.

 - nasi sejuk semalam + ikan goreng yg tersisa smlm = nasi goreng ikan + tomato salsa sbg side dish
 - pizza (biasanya yg versi sayur banyak yg lebihnya), dipanaskan semula guna kuali non-stick aje
 - nasi sejuk smlm, panaskan + kari ikan (yg smlman makin sedap) + sambal + ulam timun
 - leftover speghetti (simpan leftover pasta dan sos asing2) ... bila panaskan, Mama tambah sosej perisa lada hitam ... umphh sedapp!! p.s. kandi kelapa dlm gambar tu ole2 dr Melaka, dr adik bongsu yg ke sana.
 - penkek pg smlm, panaskan semula dlm kuali non-stick, dribble madu atau mapple syrup  ... ok jer
 - bihun, mee goreng smlm + telor mata kerbau + kicap cili + keropok

Dan, kadang2 kalau rajin (aka malas masak!!), otw pulang dari hantar budak 2 orang tu, Mama singgah beli nasi dagang ke, nasi kerabu ke, nasi berlauk ikan tongkol/ikan kering  ... but most of the time, Mama just ok with a cup of hot teh tarik, cream crackers or toasts spread with honey/butter n jem ... however, breakfast of this kind won't last till noon ... hehe. Tahanlah hingga pukul 11 pagi ... pastu, nasi juga yg dicari .... Dah bukan makcik salleh, idak hidupnya hanya dgn pizza atau roti bakar je  ... paling kurang pun, mee, bihun goreng  ... baru nampak orang kata oghe Kelate ... hehe

Nota:
Lebihan makanan atau leftovers ni, simpanlah dlm peti ais (pastikan makanan dah sejuk) ... seelok2nya dlm freezer kalau nak bertahan lama  ... in batches, asingkan kuahnya jika ada, dan habiskan dlm sehari dua ... tak mau kena keracunan pula  ...
Cara Mama nak test makanan yg disimpan tu ok ke tidak, senang jerr ... guna deria mata ( kulat ke idak nye), hidung (bau ok ke dok) dan lidah (rasa cikit jer dulu  ... basi ke, masam ke)  ... canggihkan cara Mama? Hehe ... Pun elok lg jika tulis tarikh simpannya. Tak semestinya makanan yg disimpan dlm aisbox akan bertahan lama  ... ianya bergantung pd jenis makanan yg disimpan, cara simpan dan keadaan makanan sblm disimpan ... berapa lama di luar sblm di simpan.
So, awal2 pesan, ambo suri rumah jer ... no gaji, no fulus .... Awas ya! Ni kira disclaimer dari Mama .... zaman skrg kan boleh caya kan ... naiya kalu kluar paper .. Blogger Passage Of Time disaman kes keracunan makanan .... Naauzubillahh! Huhu  ....

08 April 2013

Amar ... rindu 3 hari 2 malam

Semenjak petang hari Khamis hinggalah Sabtu petang, Amar tak keruan.
Macam 'kucing hilang anak'! ... perkataan 'bosan' tak lekang dari mulutnya.
Makan tak lalu  ... main PS tak seronok ... tengok tv tak best ...
Buat itu tak kena, buat ini tak kena ... takde mood memanjang  ...
Semua gara2 Bebe dia, Muaz hadiri kem anjuran sekolahnya semenjak petang Khamis lalu ...
3 hari 2 malam yg amat menyiksakan, panjang dan membosankan buat Amar ... 
Bila Muaz tiada,  Amar cam patah sayap jer .... kesian sungguh
Yg paling lucunya, bila ditanya ... apa yg paling dia rindu pada Muaz ???
"Adik rindu Muaz marah kat Adik!"  ... (-_-')
.... nak gelak pun ada, kesia pun ya ... ada jugak orang rindu kena marah ...
p.s. katanya Muaz marah lg best dari Mama marah ... huhu
Apapaun, saat dapat panggilan dari Muaz minta amik dia disekolah petang Sabtu lalu .... Amarlah yg paling ceria dan gembira ... terlerai sudah rindu 3 hari 2 malamnya ... segalanya  indah kini ... hatta roti bakar yg terhitam legam pagi tadi ... haha!


Nasihat selepas 'Aku terima nikahnya ....'


"Perkahwinan adalah satu jalinan hubungan serta komitmen antara dua pasangan iaitu lelaki dan perempuan yg mempunyai seribu satu perbezaan." - HAMKA

Memang benar sekali ungkapan di atas. Dua insan dari dua acuan didikan dan kebiasaan, kini bersatu di bawah satu bumbung  ... pasti berlaku pertembungan/perbezaan amalan dan pendapat  ... lalu, anggaplah perbezaan itu sebagai pelengkap kepada kehidupan kekeluargaan yg bakal dibina bersama ... tahu komitmen dan tanggungjawab masing2 ...  saling percaya dan memaafkan ... dan paling penting!! Banyakkan berSABAR dan DOA! SABAR dan DOA! SABAR dan DOA! agar ALLAH SNW kekalkan kebahagiaan dan keharmonian dlm rumahtangga. Pada setiap masa, esp bila masaalah melanda ... jgn jemu dan berputus asa dengan NYA. Itukan senjata kita, umat Muhammad s.a.w.

"Berdoalah kepadaku, nescaya aku perkenankan." 
 - Surah Al-Mukmin:60

p.s. jgn terpedaya sgt dgn cerita dongeng, 'and they live happily ever after', sebab yg selepas 'after' tu lah yg kena sungguh2 usaha dapatkan 'happily ever after' ... lalu kata2 hikmah HAMKA di atas. Mama dan Ayahnya yg dah 30 tahun kawin pun masih 'tergigit lidah', masih kdg2 'tak faham' ... itulah ... Biasanya, bila salah sorang sudah tiada, perbezaan, kekurangannya (krohh! krohh! ... hihi), rajuk marahnya ... itulah yg kita akan paling 'miss'nya ... syukurlah dan hargailah selagi masih ada bersama.


07 April 2013

Mengapa menyepi ...

2 minggu menyepi  .... kerana inilah  .... hari yg satu ini



Sebelum, semasa dan selepas .... ia satu momen yg bersejarah buat kami, Rumah Biasa2 kami. Betapa kami mengejar masa menyiapkan sebelum hari yg satu ni. Dan bila ianya dapat disiapkan seperti yg dijangkakan, betapa pula kami kelamkabut berpindah ke rumah ini sebelum hari yg satu ni ... se awal mungkin agar dapat bersedia menyambut hari yg satu ni di kediaman sendiri. Dan DIA Maha Mendengar dan Maha Pemurah  ... kabulkan doa kami ... syukur, Alhamdulillah.



Maka bermula dari tarikh menduduki Rumah Biasa2 kami, hingga selesai majlis hari yg satu itu  ... kami bagai dlm mimpi. Tiada fikirkan yg lain, selain memastikan segalanya siap dan sedia untuk hari yg satu it ... Hari satu2nya doter kami diijabkabulkan dengan pilihan hatinya. Itulah hari yg satu yg Mama maksudkan ... Lalu pada 29/3, 30/3 & 31/3 ... berlansunglah Majlis pernikahan malamnya, majlis kesyukuran perkahwinan pihak kami keesokkan harinya dan majlis sambut menantu sebelah pihak besan hari berikutnya .... sungguh! Mama penat yg amat  ... kami semua lelah .... tapi  .... Alhamdulillah, syukur ... kesemua majlis berjalan lancar dan dipermudahkan NYA. Walau lelah, makan tak lalu, tidur tak lena sepanjang detik2 tersebut  .... kegembiraan dan ukhwah yg terjalin, melenyapkan segala  ... kini ...
Rumah Biasa2 kami, sunyi semula  ... tinggal Mama terkedip2 sorang diri ... memutar memori indah yg berlalu itu .... kadang2 terasa sayu disebalik rasa 'relief' segalanya berlalu sudah!!! Melihat foto2 hari itu  ... senyum sorang, siapalah yg tahu!!! Mama rindu kamu semua anak2ku  ... cepatnya masa berlalu  ... my baby is now someone else wife  ... tiada yg Mama harapkan selain, dia menyayangi mu, menjaga mu dan kekal bahagia hingga ke akhir hayat. Kini doa Mama adalah buat kamu berdua .... carilah ilmu berumahtangga ... agar kekal bersama hingga ke syurga! Amiien ...
Feeling pulak Mama nih  ... huhu.
Itulah  ... kenduri pernikahan doter Mama merupakan majlis pertama di Rumah2 Biasa2 kami .... ianya juga majlis 3 in 1 .... kenduri kawin dan kenduri naik rumah baru. Serta reunion sanak saudara dekat dan jauh ... juga rakan2 sekolah dan kolej Ayahnya dan Mama ... foto2 yg ditayang dlm FB menceritakan segalanya ... esp buat rakan2 yg tak dapat hadir sama  ... kita masih spt dulu ... tetap mesra, nakal, riuh dan ria. Usia hanyalah angka  ... (^_^)
Gitulah  ... keadaan dah back to normal. Mama will be on air again ...with loads of things to share  ... but 1st, am going to TM, nak lajukan tenet dari siput ke ribut  ...hehe. Good to be back  ...