Pages

Labels

Ceritalah (250) Me (147) diari ibu (137) kucing (69) Resipi (64) Pesanan (63) Amar (62) Rumah Biasa2 (36) Kebun Biasa2 (34) Yg Tersirat/Tersurat (30) cerita lama (21) Jalan-jalan (17) Jodoh (17) 3R (14) Lawak sikit (9) Puasa (8) PETUA (5) Rumah WM (5) Cucu (4) Lukislah anakku (4) Haji (3) Migraine and I (3) Kawan (2) Nature (2) ipoh (2)

26 June 2013

Siapa W. Muhammad Amar?

Tiap kali Mama pergi fetch Amar dari sekolahnya, akan ada cerita2 perihal hari2nya disekolah tanpa diminta  .... macam2 ... seronok dengar cerita2 dia dan Mama sentiasa terhibur mendengarnya. Ternanti2 pun ya ... kadang2 kiut n lucu pula bagi Mama. Ini salah satu darinya, cerita dia  ...
" Suatu hari semasa cikgu2 ada mesyuarat dan tak masuk kelas, ada 2 org pengawas lelaki dari Darjah 6 datang jaga kelas Adik. Kemudian seorang pengawas tu tanya siapa nama Wan Muhammad Amar. Adik terkejut, takut pun ada Mama. Adik angkat tangan  ... pastu dia datang dekat Adik! Pandang Adik dan cakap,
"Hmmm! Hensem juga. Muka pun nampak baik! Periksa dapat nombor berapa?"
Kawan2 cakap, "Amar dapat no. 1 la  ..."
Pengawas tu senyum dan anggukkan kepala gini (sambil demo kat Mama). Pastu dia tanya Adik kenal tak adik dia dari kelas 4 Etika (kelas pandai skali, yg nama girl tu Mama lupa ...). Adik geleng kepala, cakap tak kenal. Pengawas tu cakap dia abang budak tu! Adik dia selalu cakap dia suka budak 4 Bestari nama Amar.  Dia kirim salam kat Adik ... dia harap Adik dapat no 1 sokmo ... tahun depan, Djh 5 boleh naik kelas sama dgn dia! Pastu pengawas tu pegang dagu Adik dan tepuk bahu Adik sebelum keluar dari kelas Adik .... "
Gelak sakan Mama. Kecik2 dah pandai kirim2 salam, rancang2 ... hoho. Dan yg si abang pula, siap merisik bakal adik ipar lagaknya ... Hahaha!
Tapi ia tidak lucu bagi Amar,  buat dia risau ....
"Adik tak nak lah dapat no 1! Tak nak sekelas dgn budak pompuan tu  ... mana boleh gilfren boyfren lagi kan Mama? Adik nak belajar pandai2, nak jadi askar!!"
Laa! Masaalah juga ya ....


25 June 2013

Paradox of Life

Am sharing this in memory of my late son, Wan Mohd Munzir (1984 - 2009). He wrote about 'Paradox of Life' in his notebook 2 weeks before his demise. May Allah forgives him of all his wrongdoings, may he rest peacefully in 'barzakh' and may Allah makes him and us all the citizens oh His Paradise, ameen ....
Here, Mama quotes some of it ...

Paradox of Life

We have taller buildings but short tempers
Wider freeways but narrower viewpoints
We have spend more but have less
We buy more but enjoy less
We have more degrees but less sense
More knowledge but less judgement
More experts yet more problems
More medicine but less wellness ....

Those are parts of it. Like to know more how paradox we are today  ... read on here, the many PARADOX OF LIFE.

"Growing old is mandatory; growing up is optional." - CHILI DAVIS

p.s. Mama finally accepted growing 'old' (huhu ..) but also 'hoped n hopes' to 'grow up' also ... finally n simultaneously  ... InsyaAllah!!!

24 June 2013

Jerebu dah mai sini ...

Dah jadi cam musim pulak jerebu ni  ... setiap tahun ada ... dulu2 xlah seteruk mana ... tapi la ni, bila satu Asia Tenggara kena  ... Malaysia dan Singapura mangsa utama .... dah melampau ni!! Tiap2 tahun dok hidu asap pembakaran terbuka nuh! dari Indonesia ... time cuaca kering, panas ginilah depa suka hati jer ... clear tanah utk berladang, ambil cara senang  .... bako! bako! Isshhh!! Geramnya .... kita kat sinilah yg merananya .... habis tempias segala benda  ... bukan jer sekolah, tempat kerja, kesihatan dan udara je terjejasnya ... business pun kena juga!!! Walaupun Mama tak business, tapi dek ramai yg xkeluar rumah kalu xmustahaknya  .... pisang goreng, akok, cendul, baulu, tepung pelita  .... dah kurang pembelinya. Kesian kan!! Cuba kalu sebaliknya, Malaysia puncanya .... sah demo, piket, macam2 kat Indon tu marahkan kita ... kan kan!!
Apa tak marah, geram dan risau nya  ... dah mai sini, negeri2 sebelah utara ... jerebu dari Indonesia!!! 2 hari lepas, langit still clear, udara ... ok je. Semalam  ... bau cam asap jer, mata dan tekak mula rasa perit ... Amar dan mula bersin2, berair hidung tanpa sebabnya sejak semalam ... risau Mama, takut asthma dia dtg semula .... lama dah doknya! Tambah pula kelas dia dok ting.4 .... nak ke kantin, turun naik tangga, nak ke tandas, turun naik tangga, nak ke bilik guru, turun naik tangga ... dah semuanya dok tingkat bawah sekali. Dan boys being boys ... as always ... banyak running dari jalannya .... risau Mama. Kalau nampak tanda2nya, selsema ... lelah sikit2 ke .... Mama definitely issue perintah bercuti buat dia ... biarlah sekolah atau ppd, atau jab. pelajaran negeri tak istihar cutinya ... Mama nekad dah! Bukan mereka esp negara Indonesia yg tanggungnya ... bukan! Ni ha! Amar! Mama!!!
Isshh! Kalau xhingat ari ni posa ... berkarung, berguni, berjela, berkontena dan seangkatan dgnnya dah Mama seranah mereka, kulprit jerebu ni .... Astagfirullahhalazim  ... Marah nih!!
Pun masih cool  ... masih mengharap kerjasama semua ... buatlah solat hajat, minta hujan, hilanglah jerebu ... dan satu lagi nak oyaknya ... toksah dok rajin sangat nak bakar sampah, daun kering belakang/depan/tepi rumah tu  ... toksah menambah index jerebunya  ... kumpul, biar je situ dulu, jadi baja kompos dia lama2 .. boleh buat baja ... natural, no kimia ... cuma kena sabar sikitlah ... amik masa nak hancur ... bakteria/fungus baik nak buat kerja depa, dah kecik saiznya ... lambatla ....
???? Weh!! Apalah Mama mengarut ni ... effect jerebu ka????

23 June 2013

Sabarlah Sahabatku ... II

Pagi  ... tghari  ... petang ... mlm ... sblm tidur ... setiap hari begitu
Buka fb n blog dulu  ... mencari status update dan story terkini dia dan anaknya ... kawan Mama ... yg pernah Mama cerita disini.
Anakanda Hani masih koma, masih di ICU ...
Kawan Mama ... Hani, kuatnya dirimu sahabatku.
Tapi, Mama tahu ... hatinya remuk redam, retak seribu  ... melihat anak yg dikandung, disusui, dijaga dibelai ... dlm keadaan begitu.
Jujur  ... Mama mana mungkin 100% rasai apa yg dia hadapi kini!
Tapi ... sebagai ibu, Mama tahu perasaan itu  ... mengharap, berdoa, merintih ... pdNya Yg Esa ... "jgn ambil dia, pulangkan balik spt sediakala ... itu saja!!".
Hani  ... jgn sekali merasa letih utk berdoa pada Nya ... jgn sekali lupa Dia Maha Pencipta ... segalanya milik DIA ... diamanahkan untuk kita ... didunia yg sementara ini. Buatlah yg terbaik sedaya mungkin, jgn berputus asa dgn Rahman dan RahimNya ... moga yg terbaik jua pengakhirannya ... pasrah dan redha ... Dia Sedang Menguji Kita  ... Moga Hani, keluarga dan semua yg menyanyangi Saidatul Hafeeza berjaya dan lulus cemerlang ...  didunia dan akhirat! Amiinn ...

p.s. sometimes I wallows in yesterday pains (how I miss him, my dear son) ... but as quickly I told me self  ... Allah Knows What Is The Best ... for me, him, you, all His servants  ... Astagfirullahhalazim  ...


BE STRONG BOTH OF YOU ... PLEASE!!
YOU ARE NOT ALONE DEAR  ... SO MANY ARE PRAYING HERE
MAY ALLAH LISTEN AND GRANTS US OUR 'DOA'
FOR SPEEDY RECOVERY OF SAIDATUL HAFEEZA ...
Amiin  ... InsyAllah!



Dilema ...

Dalam dilema  ...  camna ye?
Doter n Hubby dok pester  ... beli baru, senang kerja.
Tapi yg lama masih ok per ... cuma kena exercise sikit nak gunanya ... turun naik tangga nak buka/tutup airnya (yg kadangkala lupa, melimpahlah, membazir air jadinya, dek leka/lupa @sinonim dgn warga golden years .. huhu ... tapi, itu aja!
Body n performance wise  ... beres, tip top lagi, no hal punya!!!
Dari P.Puteh - Ipoh - K.Batas - P.Mas dan balik semula P.Puteh ... dah hampir 8 tahun bersama kita  ... sayang juga nak replace ia.
Agak2 iklan dlm Mudah.my ada orang nak beli ke?
Ni haa  ... washing machine lama Mama???

Apalah Mama ni! Ini pun nak dilema  ... nak post dlm blog dia!! Banyak lg dilema lain yg lebih serius dr ini laa ...  huh!
p.s. ... tak der modal lah ni, tp memang dilema  bg Mama ... kalau beli yg baru, yg lama 'lagu mano'?? (Kelate for camne?)


21 June 2013

Bila hari minggu ...


Ini pemandangan di Pantai Bisikan Bayu ... yg kami kunjungi Jumaat lepas! Menikmati keindahan dan kedamaian suasana pagi alam ciptaan Ilahi ini  ... tak puas! Nyaman dan segar sungguh udara pagi! MasyaAllah!!
Next! Kami singgah Pasar Minggu Kuala Besut pula  ...
Yg dituju  ... gerai2 'bundles' pelbagai pilihannya  ...
Kasut, baju, cadar, langsir, beg ... pelbagai jenis, warna dan jenama ... dan pilihan Amar  ... cap dgn gambar 'anime' kegemaran dia!
Lalu, hari ini, pagi tadi ... kami mulakan sklali lg rutin yg sama ...
Singgah sarapan di Cerang Ruku, nostalgia pula .. Arwah Abah (Al-Fatihah) pernah mengajar disini, suatu ketika!
Hirup udara segar di pantai yg sama  ... kemudian ke pasar minggu pula ... depa borong 5 pasang kasut 'bundles', RM90 rega semuanya;
"Buat berkebun!" kata Ayahnya
"Main badminton!" Si Amar pula ...
"Bersukan ....!!!" Muaz punya agenda ...
 Iye ke? Suka hatilah  ... asal bahagia.
Dan alang2 dah masuk sempadan Kuala Besut ... ke Pantai Bukit Keluang kami teruskan ... jalan2 pagi hujung minggu bersama keluarga hari ini.
Dah lama x kesini, antara pantai kesukaan  ...
Apa lagi, Muaz dan Amar  mandi sakan ... cam itik jumpa air ... sampai 2X 15 minit masa tambahan  ... xnak naik daratan!! Haha  ... (Mama pun geram nak join skali ... hihi).
Otw balik, krohh! krohh!  ... dua beradik yg keletihan!!!
p.s. teringat Mama dulu pun gitu juga  ... setaip kali otw pergi berkelah, gembira sakan dlm perjalanan, nyanyi, main teka2 plet dan warna keta, macam2!! Otw balik ... senyap sunyi cam dilanggar garuda!! Semua tidur! Keletihan mandi laut  ... begitulah!!



19 June 2013

Mana kumbangnya???

Puasa kian hampir ....
Pokok kacang botol belakang Rumah Biasa2 kami dah berbunga!!!
Tapi mana buahnya? Bunga2 banyak yg dah gugurnya  ... xjadi ke?
Manalah kumbang2 ni ... kasi tolong pollinate kacang botol Mama ... rama2, kupu2, ladybugs pun xper  ... asal jadi buah kacangnya!! Huhu  ...
Membayangkan buka puasa dgn kerabu kacang botol .... ahhhh!!!
Sempat ke???
(-_-')

Roti Pisang ... lagi

Petang semalam lenyek pisang, konon nak buat jemput pisang  ...
Gi mari gi mari  .... itu dan ini  .... + dah tua!! Lupa terus pisang lenyek elok bertudung dgn piring atas meja!
Sedang kemas dapur sblm masuk beradu, tup tup ... jumpa ia, setia tunggu Mama (-_-'). Tak logik pula nak goreng jemput pisang tgh2 malam time semua 3 berank dah lena!!
Sambil menguap2, paksa rela .... dek sayang nak buang n xmau membazir .... buatlah juga!
Pagi tadi ... inilah breakfast Ayahnya  ...  (p.s. tea juga ... hihi), roti pisang terang bulan (hahaha  ... kasi glem sikit namanya, sbb kluar oven kul 12 lebih, tgh mlm buta ...)
Biasa Mama guna minyak jagung, tp kali ni guna mentega. Jom kita lihat resipinya  .... incase berlaku kes yg serupa!!! (ingat org lain tu serupo dio ... hmm!)

ROTI PISANG

Bahan2nya:
200 gm tepung gandum
1 sudu teh baking soda
1/4 sudu teh garam
- ayak bersama semua bahan di atas dan gaul rata dgn,
1 sudu makan susu debu
1/4 sudu teh serbuk kayu manis (opt)
- ketepikan.
100 gm mentega - suhu bilik
100 gm gula perang/gula kaster
2 biji telur (Mama guna saiz A) - pukul sedikit
2 1/2 cawan (400 gm) pisang yg dilenyek

1. Panaskan oven 175C dan gris loyang 9" X 5" (Mama alas kertas kek jg agar senang nak kluarkan nanti).
2. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
3. Masukkan telur dan pisang lenyek sambil dikacau sebati.
4. Masukkan gandum + b.soda + garam + susu debu tadi, sedikit demi sedikit sambil gaul sekata.
5. Tuang ke dlm loyang dan bakar +/-  45 - 60 minit atau masak (uji dgn cucukkan lidi tgh roti, kalau keluar licin, dah masak). Mama suka atas roti garing sedikit!
6. Angkat dan biarkan +/- 10 minit dlm acuan sblm dikeluarkan dan sejukkan atas redai kek.

Nota: Boleh hias dgn cream-cheese topping jika suka. Boleh juga masukkan karot parut, buah2an kering, kekacang spt walnut bersekali dgn pisang lenyek (anggran 1/2 cawan, kurangkan sukatan pisang lenyek 1/2  cawan). Utk buah2an kering, rendam dulu dgn air panas mendidih +/- 15 minit, toskan .... supaya lembut n beri kelembapan pd roti/kek. 


18 June 2013

Hubby and I ....

How time flies  ...

Minggu lepas kereta Mama tiba2 meragam aircondnya. Musim panas membara macam skrg, pastu tengahari teng teng adalah time amik Muaz n Amar balik dr sekolah! ... xder aircond jawabnya cam ayam golek dlm ovenlah lah weii  ...!!! Dan melayanglah dlm 1/2 K ... (bilalah nak cukup tambang g umrah kalu gini  ... huhu)
... Maka membonceng naik motorsikallah Mama dan Ayahnya masa nak g amik kereta yg dah siap repair tu. Dek dah lama tak naik motorsikal ni: ... dulu zaman muda2, baru kawin ... anak sorang dua  ... perkara biasa ... ketempat kerja ... Kini dah senja2 ni, punyalah Mama 'hang-on', peluk erat2 Ayahnya ....
Dan yg Ayahnya, punyalah 'jahat', sengaja konar leper kat selekoh2  di jln kg tu  ... lagilah erat Mama peluknya! Haha  ... kalah Mat n Minah rempit  .... kihkih!
p.s. romantik pulak rasanya naik motosikal ni. Iyelah ... kalau kelahi laki bini, mesti tak lama. Sebab bila membonceng berdua mesti kena pegang juga, mesti duduk rapat2nya (agar motosikal x 'moteng' kata oghe Kelate  ... stable!!) ... masa nak turun tu, at least kena pegang jg bahu hubbynya  ... kan!! Haa  ...
btw  ... kalau dulu naik motosikal, peluk pinggang Ayahnya  ... slim melim, leper dan sasa gitu. Lani??? Bulat berisi, cam bantal peluk jer ... cushy2 gitu, esp tang perut tu  ... hihi. Jgn marah Ayahnya  ... (^_^)

Kita dah tua  ... how time flies!!!!

Muaz ... dah 16

Semalam, Muaz  ... Mr.Cool Mama genap 16 tahun. Kalau Amar minta dibuatkan kek coklat masa besday dia bulan lalu  ... Muaz diam membisu  ... made-dono jer  ... as cool as ever!!!
Bila Mama tanya kek apa yg dia mahu? Cooly dia jawab! "Takyah kek lah Mama  ... tak makannya. Buat membazir aje!" Huhu   ... Mama antara relief xyah buat kek and cam guilty lak kalu tak masak apa2 yg special sambut besday dia! Dah tinggal dua orang ni jer kat rumah skrg  ... cam tak best pulak kalau tak buat apa2 untuk hari lahir anak remaja Mama ni! Gitulah perasaan ibu ya  ...
Congak campur tolak  ... Mama decided a special lunch utk dia. Nasi bukhori ayam + kimchi yg Mama buat ari tu ... takyah buat acar dah! Dalca pun xperlu juga  ... nasi bukhori ni sedap makan gitu aja ... masuk kimchi  ... Mama gives an A for myself ... hahaha!!! Koya laaa. Gambar? Lupa pulak nak amiknya  ... kes teruja tengok Muaz makan penuh selera. " "Sedapp Mama!!!" ... cakap sambil mulut penuh dgn makanan!! Belum sempat Mama buka mulut  ... awal2 dia dah angkat dua tgn mohon maaf  ... just in time stop Mama dari beri tazkirah adab makan! (-_-')
In 2 years time, dgn izin Allah snw  .... Muaz pun akan ikut jejak abang2 dan kakak dia. Keluar dari sarang  ... So!! Until that time .... Mama will try my very best to give him all I can  ... so that when he's away from me and his Ayah, he'll not forget us and returns home as often as he can! Amiin  ... InsyaAllah!!
Mama will always pray for ur success, happiness and keselamatan dunia akhirat, my growing-up-fast son. Moga jadi anak yg soleh! Yg gembirakan hati kami! Aminnn ... Muaahhhh!!!!

14 June 2013

Oh! My Kimci ...


Kalau abang2 dan kakak Muaz dan Amar were once bitten by the likes of US n British boybands; Backstreet Boys, NSYNC, Westlife, Blue  ... and our own femes nasyid groups; Raihan, Saujana, Hijazz .... Muaz dan Amar pula, swept by Korean wave ... Hallyu!!! Big Bang, SHINee, Super Junior, Running Man, dll!
Ekcheli, Mama pun 2 X 5 gak! Hehe  ... Ayahnya punyalah 'huh!' kalu tengok 3 beranak ni, tercongok penuh kusyuk dpn tv ... dgn K-dramas kami ... cam surat berantai  ... tak putus2, ada jer sambungannye ... huhu
Dek hari2 dok kena sogok dgn 'kimci' dlm drama2 tu ... kurius pulak Mama dan Muaz. Sedap sangat ke kimci ni ... cam budu to Kelantanese, cincalok to org2 Melaka ke??!! Bila 3 hari lepas Muaz minta Mama buat 'kimci'!! Nak rasa ... nampak cam sedak jer, dan dek Mama pun sama teruja jgk! ... google lah jawapannya (senangkan hidup zaman ni ...), lalu  'terjumpa'lah resipi kimchi yg simple bg Mama ... Taadaa!! Inilah kimci Mama yg berusia >24 jam! Dah try ... sodap weh!! Hehe ... (Muaz gives 2 thumbs-up, Amar? Yuckkks!!! smelly ...)
Apapun, maeu gamsahamnida (terimakasih banyak2) buat  Tun Telani  kerana share resipi kimchi berkhasiat ni. Cubalah!!!

13 June 2013

Maafkanlah ... ikut cara anak2

Tiba2 lirik lagu D.J Dave, 'Maafkanlah' terngiang2 dlm kepala Mama ... "Usah kau sedih dan pilu, Lupakan yg tlh berlalu ... Maafkan lah  ... Maafkanlah ...."  hmmm .... hmmmm .... (lupa lirik yg lain2 lg ... huhu) Tapikan ... bolehkah ia semudah itu? ... Melupakan! Memaafkan? Ikut cara anak2? Watdehek Mama bebel pagi2 waktu dhuha ni?
Gini ... Perasan tak anak2, esp anak2 lelaki (dah Mama ada 5  ... ini jelah contoh yg ade!) ... mereka suka main 'perang2',  kejap jadi Ultraman, kejap Power Rangers, kejap Dragon Ball, Ben 10 ... ikut musim 'guru2 superheroes' kat tv tu .... well! Mama takderlah risau sangat .... mereka pun pandai pura2 tumbuk, terajang ... debuk! desyumm! dushh! eeyahh! amik kau! Nah!! rasakan kuasa ... blablabla ... (mcm2 sound effectnya) haha ... dan biasanya 95% or most of the time, tak kena nya, perfect timing and aiming. Jatuh berguling, smackdown ala2 gusti, terkam, bergomol ... lumrah budak lelaki. Its what make them a man! Tu yg doter Mama sorang bila kerja kat site, yg 90% men (Indons, Banglas and all  ...), now dok bina ting. 35,36? menara hq jkr ... relax jer!! Dah biasa dgn peel abang2, adik2 dia ... so she's one tough eo!! (Tho Mama kalau buleh, biarlah dia kerja kat gomen jer ... huhu)
Opps! Dah melencong lak. OK! Back to the topic today!!! Aaa ... adat main, kadang2 adalah yg ter'miscalculation'nya, silap 'aim' .... 5% tu, terjadi jugak! Quenya? Bila sang 'pahlawan2, superheroes' Mama meraung, dgn air mata berjuaraian, saling salah menyalahkan satu sama lain! Membentanngkan hujah masing2, membela diri tak bersalah didepan 'Hakim ' (Mama ler tu) ... wah! boleh jadi lawyer2 anak2 Mama nih! Hihi .... Pun sebagai 'Hakim' berpengalaman, ehem, ehem! Mama biasanya berkecuali .... dah adat main! Mama akan kissed their pain away dan suruh mereka salam ... maafkan dan berdamai ...
Hrmmm! Tak sampai pun 5 saat lepas tu .... mereka dah kembali jadi superheroes .... derai ketawa, saling kejar mengejar semula .... macam xpernah berlaku apa2 .... best buddies again .... dussh! debuk! yargghhh! (^_^)
Itu adik beradik. Kalau kawan2 ... anak2 jiran berdekatan ... pun serupa! Kelahi ... biasanya lama sikit ... esoknya dah elok main sama2. Yg lucunya, kadang2 mak bapak pulak yg lebihnya ... padahal sianak, esoknya elok dah geng semula ... tapi mak ayah, 2 - 3 hari tak bertegur sapa! Huhu .... Kita yg tua pulak yg tunjuk contoh tak eloknya.
Begitulah murni dan sucinya jiwa anak2 .... mereka just 'Delete' dan tak 'Undo' apa yg telah berlalu ... kalaulah kita yg dewasa ni boleh begitu ...huhu

09 June 2013

Selepas 2 minggu cuti ...

Semalam  ... kenduri akhir, penutup cuti sekolah ... kawan sepersekolahan Mama, sambut menantu!
Last jumpa dia  ... hari pernikahan Mama! Lama tu ... 30 tahun dulu, huhu!
La ni, era seangkatan Mama sambut menantu, timang cucu  ...
Cepatnya masa berlalu ... rasa cam baru semalam kami gembira hadiri majlis pernikahanmu kawanku ... kini saling gembira berarak ke hulu ke hilir hadiri majlis pernikahan anak2 pula!!!

Semalam juga Mama kecoh ingatkan Muaz dan Amar siap sedia utk hari ni ...
Setelah 2 minggu bercuti ... beg sekolah, alatulis ... entah di mana. Kasut, setokin  .. siap siaga. Buku2 masukkan dlm beg, ikut jadual waktu! Tak mau pagi besok semua, Mama! Mana itu ini ... Itulah ...
2 minggu bangun pagi solat subuh dan sambung tidur semula ...
Tiba2 awal pagi ni, sibongsu Mama cakap dia rasa perut dia tak selesa!!!!
Siap sapu ubat Mestika .... Mama dan Ayahnya (sambil tahan ketawa ...), make-don't-know jer  ...
Tak ke pelik, 2 minggu sihat walafiat, tiba2 pagi ni 'perut tak selesa'??
"Jangan layan Mama  ..." kata kakaknya yg baru tiba dari KL kul 5 pg tadi ...
Amar! Amar! Ada2 saja  ...
p.s. dia sempat bisik ngan Mama, Adik nak duk rumah ngan K.Cik! Hmmm ... rindu kakak rupanya!!!

Update: Anak kawan Mama masih koma, so ... sama2lah kita doakan agar dia cepat sembuh dan sedar semula. Rujuk sini.

05 June 2013

Procrastination and I

Procrastination means putting off, delaying or defering an action to a later time  ....
Huhuhu  ... itulah Mama bila berkenaan melipat kain baju yg dah bertimbun macam Gunung Kinabalu ... sikit lg jadi Mount Everest kot!!
Kerja yg satu ni ... entah, dari dulu memang tak suka!!! Basuh kain ... suka (nak2 skrg dah guna mesin basuh ... hihi)  ... and its stop there!
Kesian Amar, Muaz dan Ayahnya .... kena tunggu kejap Mama 'dive' dlm timbunan tu cari apa yg mereka perlukannya ... nak2 yg kecik cenonet! Lagilah susah carinya ... hahaha
Apalah Mama mengarut pagi2 buta ni  ....
Ni kes kritikal sebenarnya ... kes 'by hook or by crook' kena lipat juga kain2 yg tinggi menimbun tu! Pagi tadi jumpa sebelah jer setokin Ayahnya .... (-_-')
JUST DO IT MAMA!!! (cam iklan NIKE ... walhal isu lipat kain jer ... apalah Mama ni)
OK! Mama really need this ..... wish me luck guys!!!


t.k. Saudara Ahmad Sanusi

03 June 2013

Cupcake Butter Spread Tangy

Hehe  ... kalau tertanya2 mengapalah kemain glemernya nama cupcake Mama ni  ... ada cerita disebaliknya. 2/5 Mei lalu, puasa sunat + ganti (manalah tau kot2 ada yg termiss ganti zaman hepi-go-lucky muda2 dulu). Ptg tu, tiba2 teringin nak berbuka dgn kek! Tengok pantri dan peti ais ... dua2 mentega dan majerin ... out of stock! Dah timbang dan sukat semua bahan2 lain, intai2 ternampaklah butter spread dlm petiais ... tak bersentuh! Hmm! Butter spread pun butter spreadlah. Asal bunyi butter .... Mama pun proceedlah! Bila dan siap bancuh, Mama perasan yg adunan tu kelihatan gebu dan agak perky sikit!! Since Mama suka cup cakes Mama ala muffin ... Mama bubuh adunan hampir penuh dlm cawan kertas tu ... jd bila masak, ia naik lawa gitu!!! Sebelum tu, Mama dah buat doh pizza, intinya dan timing Mama ... 1/2 jam sebelum berbuka ... doh pizza dah ready utk dicanai, isi inti dan bakar. Wah! Berbuka ala Mat Salleh gitu  ...
Nak jadikan cerita, sedang Mama membakar cupcake butter bidan terjun ni ...  dok suspen camanalah akan turnout nya ... anak sedara hubby yg balik bercuti (depa dok KL) ... sampai satu keluarga (mak, ayah, anak 4 + anak sedara depa 4, & kakak ipar aka ibu anak sedara hubby ... penin ka? Saja nak cerita ramainya mereka ... hihi). Haa! Ini barulah betul dan real punya Langkah Kanan ... rezeki mereka petamg tu, cupcake bidan terjun dan pizza fresh from the oven. Licin!! Semua cakap cupcakes tu sedap!! Cam cheesecake pun ada ...
"Ciknor, nanti buat camni lagi yer ..."
p.s. hari tu Mama berbuka dgn air dan kurma aje lah  ... (-_-')

Dek tak puashati sbb tak sempat merasa cupcake bidang terjun Mama hari tu,  pagi ni Mama buatnya semula,  ambik gambar sbg proofnya ... well! Tak tau nak cakap camner, but Mama suka rasa dan teksturnya ... lembut, gebu dan cam melt in the mouth masa makan panas2 fresh dari oven. Kalau nak rasa, kena cuba sendiri ... cupcake bidan terjun Mama ni ...

Cupcakes Butter Spread Tangy Mama (^_^)

150 gm butter-spread (Mama guna brand SCS)
130 gm tepung naik sendiri
70 gm gula kaster (kalau suka manis, tambahkan)
2 biji telur (sederhana besar, suhu bilik)
2 sudu makan susu pekat manis/krimer manis
1/2 sudu teh parutan kulit oren
40 ml jus oren/sunquick oren
* Mama x guna esen vanilla tp parutan kulit oren n jus oren utk dilute aroma susu butter spread masa 1st time buat hari tu, i.e. guna esen vanilla. Mama suka rasa citrus dan tangy cupcakes hari ni ..
1. Panaskan oven 180 C.
2. Pukul butter spread dan gula hingga gebu.
3. Masukkan telur satu persatu dan kacau sebati.
4. Masukkan gandum sedikit demi sedikit, selangseli dgn campuran jus oren dan parutan kulit oren ... kaup balikkan dgn senduk kayu hingga sebati.
5. Tuang 3/4 penuh (Mama tuang hampir penuh ... sbb nak ngupe cm muffin) kedlm cawan kertas dan bakar 15 -20 minit atau golden. Angkat dan biarkan sebentar (+/- 10 minit dlm acuan) sblm sejukkan cupcakes atas redai kek.