Pages

Labels

Ceritalah (238) Me (139) diari ibu (136) kucing (67) Amar (61) Pesanan (61) Resipi (61) Rumah Biasa2 (36) Kebun Biasa2 (31) Yg Tersirat/Tersurat (30) cerita lama (21) Jalan-jalan (17) Jodoh (17) 3R (14) Lawak sikit (9) Puasa (8) PETUA (5) Rumah WM (5) Lukislah anakku (4) Cucu (3) Haji (3) Migraine and I (3) ipoh (2) Nature (1)

26 February 2013

Laporan terkini ...

Astro ... oh ... Astro .... tk tk tk. Gumbira toi dua orang tu (cer teka dua orang yg mana? hehe ...) Mama taklah sunyi sangat pagi2 dok umah sorang diri. Sambil buat itu dan ini, Astro temankan Mama dgn setia. Dok pot pet pot pet sorang2 dia ... Mama bukannya tengok sangat pun, yg penting sound dia ... nak meriahkan suasana ....sapa2 yg dok rumah sorang2 diri, taulah camne rasa sunyi, sepi, boring ... p.s. kena adopt kucing buat teman ni!!
Buat info semua, sehari lps post dikir barat Astro tu ... esoknya terus dtg. Haa .. kalu anda dlm dilema spt Mama, suaikanlah dgn tempat anda, kalau di Trg ... berUlik Mayanglah ... kalau di Penang, apa lagi, Boria jer. Orang Pahang, pulun Joget Pahang ... nak gerenti jadi tu tak derlah, but its worth a try kan!!?? Pandailah sangat Mama ni ...
Kebelakangan ni, dek hujan lebat yg turun cam musim tengkujuh lak, line tenet pun bronar (buat hal) ... cam siaran Astro gak ... sekejap ada, sekejap tiada. Tu yg rumit sikit nak update blog Mama  ... it takes so much of my time ... waiting for the right moment, line ok ... to scribble a few lines and publish it. Terasa nak give-up pun ada. Hope govt can do something about it  ... its way much too slow for negara yg diwarwarkan setaraf negara maju yg lain ... (-_-')
Kerja2 mengemas Rumah Biasa2 kami dah kira 70% siap .... tho tak tip top lagi, oklah. Mama mengejar masa sebenarnya ... cuti sekolah bulan Mac ni nak buat kenduri .... kenduri kesyukuran kerana naik rumah baru .... dan perkahwinan satu2nya anak perempuan Mama. Tu yg dok doa siang malam agar PM kita tak tergerak hati nak buat PRU cuti sekolah ni .... insyaAllah.
Itulah ... kita merancang, Allah SNW yg tentukan. Hanya Dia Yang Maha Mengetahui .... pun Dia juga Maha Pengasih dan Maha Mendengar .... doalah, pohonlah pada Nya ... selepas itu, yakinlah dgn ketentuan dari Nya. Semestinya, itu yg terbaik dan ada hikmahnya. Allah hu Akbar.

23 February 2013

Astro Oh! Astro ...

Dekat sebule doh ambo pindah sini  ...
2 repot doh ambo buat kat demo ...
Demo kato 3 hari  ... demo mari
Ambo tunggu ... tok gerok geri ... tapi tok mari2!!
DEMO LONI TOK SRUPO MULO ... maklumlah dah kayo rayo ...
Pahtu, demo monopoli pula siaran best2 nyo  ....
Astro Oh! Astro  ... bilo nak mari pase sambung nyo!!??
Rindu do nok tegok hero heroin cute miut ambo ...
Che Abe ambo nok tengok bola  ... moto GP ntah gapodio  ...
Muaz!!  Dok berkejar kerumoh nenek dio, pakso moksedara amik dia .... Running Man doh jadi dio
Kesian kat Amar  ... nok blajar bm, bi, mat. dan seumpamanya (jolo ko Amar ni ..hihi), nok tgk cartoon networks ... padahalnyo!!
Berita dlm dan luar negara ... entah ape cerita! Ko ngundi doh kito???
Sekat minggu ni jelah hubungan kito ... kalu demo tok mari jugo!!
Ambo nok pase dish besar rumoh ambo, biar dpt siaran stu dunia ...
Ko buleh kot internet jer???
Astro Oh! Astro  .... mari cepat laa  ..... siee ko ambo!!!
Dok bayar bil ... sajo2

p.s. agak2 buleh buat lirik dikir barat ko? Huhu ...

21 February 2013

Cupcake - entah sapa tuan resipinya

Ini kek pertama diRumah Biasa2 kami. Resipi ni kegemaran kami sekeluarga. Feberet Mama sebab ia gunakan bahan2 asas yg minima ... tak rumit prosesnya, manakala hasilnya ... lulus piawaian hubby dan anak2. Bagi Mama, cupcake ni elok gebu, ringan dan sedap!! Mama ni bukannya rajin sangat  ... hehe. Bila dpt resipi yg minimal, simple yet tasty ... I'd like to share wit u'olls. Sapa yg rajin cuba, welcome!!
Juga, sementelah jiran sebelah hulur semangkuk besar pengat pisang yg sedap. Mama pun tak nak kalah juga, mestilah balas dgn yg sedap juga ... Hehe. Pun, adat berjiran, bekas diberi dipulang seeloknya berisi juga ... itu yg Nenek n Mak ajar! Adat yg elok, kita amalkan ... tak gitu!!?? Ehemm! Manalah tahu, kot2 Cikgu Nor sebelah, tergerak hati nak tempah cupcakes utk jamuan kat sekolah dia kelak ...   huhu (agenda tersirat rupanya  ... hihi, acah jer tu)


Resipi asal ni Mama google kat tenet, tp lupa pula nak catit sumbernya. Cuma yg Mama ingat, ianya minah salleh punya ... huhu, maaflah kat tuannya, takleh nak beri kredit. Jadi, Mama namakan cupcake ni .....

CUPCAKE NTAH SAPA TUANNYA

Bahan2nya:

150 gm mentega - suhu bilik
150 gm gula kaster
3 biji telur (sederhana) - dipukul
150 gm tepung naik sendiri
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu makan susu cair/segar/full-cream

Cara buatnya:

1. Panaskan ketuhar 180 C.
2. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan ringan.
3. Masukkan telur berselang seli dgn tepung gandum (utk
elakkan dari adunan berketul2/cuddles). Kacau sebati.
4. Akhir sekali masukan esen vanila dan susu. Kacau sebati.
5. Sendukkan ke dlm acuan kertas, 2/3 penuh. Bakar 15 - 20 minit/ 
keemasan dan 'springly' bila disentuh. Keluarkan dan sejukkan
sebelum dihidang/hias ikut suka!

Nota: suaikan kek ikut kreativiti anda. Mama asingkan 1/3 adunan, campurkan
1 sudu besar serbuk koko dan gaul choc. rice. 

20 February 2013

Amar ... puppy love

Huhu  ... how time flies. My little baby is baby no more  ...
Mom's eyes, is like a super duper radar, that can detect even the slightest change in her child ....
And yesterday, whilst Mama was wondering why my bubbly youngest son looked so weird n sullen ... his sudden question caught me offguard!
My oh! my ... he is asking me is it ok to like a girl!!!!!!!!!!
Errr!! Tarik nafas, jgn gelak, buat muka serius n tk kisah .... (-_-')
My silence prompted him to spell out the details of his new-found feeling!!
Wow (in my heart ... dah besar anak Mama ni, n suddenly feel like crying ...)
He was telling me that the girl like him b'cos ...
-  "Amar lelaki pertama dlm kelas yg tiap2 hari siapkan homeworks yg cikgu beri!!"
HAHAHA ... almost choked on the words 'lelaki pertama' (but still maintain serious face).
- "Amar baik, tak bising, tak kacau girls, smart!"
p.s. Guys  ... its that simple to win a girl's heart eh!!!
And  ...  he likes her b'cos, she is his age ... he is taller than her ... she's sweet!!
Boy oh! boy  ... otak Mama overworked itself to find the proper answer ...
Mama cannot afford to belittle his feeling, and yet don't want to confuse it either, and at the same time ... my brain is sort of screaming "HE IS TOO YOUNG FOR THISS MAMA OIII ..."
So, neither encouraging nor discouraging ... Mama just said its ok to like a girl, to be friends!! Its much better and nicer that way ... and remind him to be an examplry good muslim young man ... InsyaAllah, good things will come later!!
Amar said he knows that. Quietly, without looking at Mama, he said, he'd wish he can meet the girl again when they left school .... lepas universiti ....
MasyaAllah  .... Mama hopes I can guide him in the right paths, and that he will not stop telling me his worries and stories, even when Mama is old and Amar is all grown-up!!! Sedih pulak ...

Suddenly remembering lyrics from 'Justin Bieber' zaman Mama ...
Donny Osmond's song called ...  Puppy Love!!

And they call it puppy love
Oh! I guess they'll never know
How a young heart really feels
And why I love her so

And they call it puppy love
Just b'coz we're in our teens
Tell them oh! it isn't fair
To take away my only dream

18 February 2013

Bini tua dah jadi bini muda ...

Mula2 nak cerita perihal dapat call dr geng lama Mama  ....
Masa dia call, Mama baru lepas bayar duit kat kashier dipasaraya. Mama ni jenis tak suka buat org frust kalu call diaorang tak berjawab, kesian kan .... (padahal satu call dpt dlm sehari tu kira ok gak ... tu yg teruja bila henpon bunyi, nak2 kat public area  ... tunjuk bizi n popular konon ... hihi). Maka sambil jawap call, sambil terhegeh2 bimbit 2 beg plastik penuh barang2 yg dibeli. Mujur kat pasaraya tu disediakan bangku menunggu .... maka, sedaplah Mama berborak (sampai cair aiskrim yg dibeli  ... lupa!)
Masa kami last jumpa, dia tengah serabut kerana baru dpt tittle 'bini tua!'  .... tak lama lepas tu, dpt berita, dah jadi 'janda!' Jan. 2013, tiba2 tgk dlm fesbuk, dia makan angin ke London bersama anak2 dan juga ex-hubbynya, apalagi .... Mama pun tanyalah 'status' terkini dia .... sambil ketawa, dia beritahu, "Aku laani jadi 'bini muda!!!' ...." Of coz Mama gembira sbb dia gembira, sbb setahu Mama dia dan hubbynya memang loving couple ... bercerai bukan kerana benci, tp terpaksa ... Alhamdulillah buat teman Mama tu. She said, her children are the happiest of all ... berjaya satukan kembali mama n papa mereka. Tapi ... kerana mereka bercerai dah agak lama, so kenalah kawin semula. Kerana bini tua (yg dulu status bini muda) tak mau sain surat berpoligami .... terpaksalah kawan Mama dan hubbynya yg dah melepasi 5 siri ni ... kawin ala koboi ... kat sebelah Siam sana .... huhu!!!! Ingat sekali, terasa lucu gak bila dua couple tua kawin kat Siam ... hehe. Takpelah kawan, asal sah dan bahagia .... makan hatilah bini tua (walau usia baya anak sulung kawan Mama) kerana, orang tua nih, kalau bercinta lagi ... kalahkan orang muda!!! Maklumlah, anak2 dah besar2 belaka, bebasla nak jalan kemana2. Seronok dia dapat honeymoon2 obersea ketika dah senja ... jeleslah tu!!! Haha ....
Bila Mama cerita kat hubby, dia senyum meleret .... dia cakap, senang jer nak pujuk isteri merajuk ... ???
... Cuit jer hidung bini bila dia marah, pasti ok!!! Sebelum sempat minda Mama konar kot lain (hubby tahu dah baca fikiran Mama bab ni .. haha), dia beritahu, ini yg Rasulullah s.a.w. buat pada Aisyah r.a. ketika Aisyah r.a. jeles kerana Nabi Muhammad s.a.w. sentiasa sebut nama Khadijah r.a. .... Itu antara amalan2 Nabi kita s.a.w. dgn isteri2 Baginda dlm tazkirah  yg diberi tok imam masa sambutan maulud lalu. I like the idea .... (^_^). Yg lain2, InsyaAllah cerita lain kali.
p.s. ... tulah cerita yg keduanya.

14 February 2013

Meriahnya bila berkumpul ....

Semalam, Rumah Biasa2 kami dikunjungi Mak Mama, adik2 Mama dan keluarga mereka yg pulang ke kg sempena cuti Tahun Baru Cina. Makan tengahari tu, kami bentang tikar, makan bersila semua dan dgn pintu utama terbuka luas, angin yg bertiup buat rasa cam tepi pantai pulak  .... Seronok makan ramai2 nih ... cam piknik ... piknik atas rumah ... hehe. Pekena pula ikan singgang, ulam, budu + tempoyak .... ayam goreng, siakap kukus dll .... tak berapa lakulah jawabnya. Mak mertua lalu pun tak sodar nih ... haha. Licin seperiuk nasi!! Alhamdulillah ...



Petang tu, lepas asyar .... mini parti pula, raikan besday anak sedara, Nur Syasya Munirah yg ke 11. Moga Syasya jadi anak dan muslimah yg solehah nanti ... InsyaAllah. Ameenn .... 


Beranda depan pula dah jadi cam legoland. Lego2 ni ada yg dated way back semasa anak sulung dan kedua masih kecik2, yg dibeli sikit2,  ada hadiah dr bapa/emak sedara mereka yg studi oversea. Ia kenangan manis anak2 dan Mama, sama2 membina dan reka itu dan ini. Ikut suka terlintas dihati. Seronok berkreativiti dgn lego nih dan yg pasti ia mainan yg tak lapuk dek zaman. Kegemaran anak2 Mama ... dari dulu hingga sekarang. Amar cakap, dia kumpul duit separuh utk tabung belajar, dan separuh utk beli mainan. tahun ni, dia nak beli lego banyak2  ... p.s. dia ada kata nak studi rajin2 sbb nak gi Legoland!!! Ehemm ... takkan Ayahnya tak tangkap maksud tersirat Amar tu ... (^_^) 

Hari yg seronok buat Mama. Hari ni mereka kan balik ke destinasi masing2. Jgn lupa, cuti sekolah bulan Mac ni kita berkumpul lagi .... besar2an kali ni. InsyaAllah ....



11 February 2013

Cuti, bizi kenduri ... lupa peristiwa penting hari ni

Sekolah cuti seminggu ... yahoo! Takyah jadi drebar!
Ofis hubby cuti 4 hari .... yahoo! Mama ada drebar!
Cuti Raya Cina ... tapi mak oii! Purata sehari kenduri @ maulud ... adale dlm 4 - 5
Terpaksalah cuti kemas mengemas seketika ... redah dan makan jem dijlnraya
Banyak sunggoh kereta ... dek dok pegi mari sini sana, timur barat, selatan utara
Negeri Cik Siti Wan Kembang Mama dan hubby terjah ... harini, tewas jua!!!
Kepala dah pusing semacam, perut meragam meloya ... overdose gulai gamaknya
Tu yg rehat jap ni, rasanya tak leh ke mana2 ... nak rehat, buka fb .. update blog seketika.
Tapikan ... dari pagi, dok rasa ada miss benda!??
Dek ramai sedara mara yg balik kg datang ziarah, nak lihat Rumah Biasa2 kami
Lupa jap (paksa diri) pasal sakit n perasaan ada benda miss tu ... bila pok pek pok pek, sakit hilang sendiri ... hihi
Ni dah relax, sakit pun mari kembali ... biaq pi, malas nak layan. Harap2 ok jap lagi ...
Nak balik kg, amik anak2 yg nenek depa kidnap sebaik tahu sekolah dah cuti ...
MasyaAllah, baru perasan hari ni ialah 11 Februari .... laaa
Teringat doh ... anniversary perkahwinan Mama dan hubby (^_^)
Sah, encik suami Mama tu lupa juga ... yg hari ni
30 tahun dulu ... dia lafazkan, "Aku terima nikahnya Noor Muhaini  ...."
Well  ... Happy Anniversary to us!!! Kaboomm!! (imaginary fireworks for us ... haha)
Moga kekal bersama dunia akhirat hendaknya. Ameenn ...

08 February 2013

Kek Pisang Tutty Fruity

Dari semalam cuba nak load gambar kek ini yg bersalut toping cream cheese. Tak dapat2 ... malas dah nak try ari ni. Terpaksalah Mama berpuashati dgn gambar kek pisang tutty fruity yg naked ... hahahahuhu. Yg gambar ada toping tu best sangat nampaknya ... Apa nak buat. Tak tahu dah nak broadband yg mana satu ... semua 2X lima lajunya. Nak langgan streamyx, cable asyik kena curi ... oh my country!!! Maaflah, terbebel pulak hari ni ...
Sebenarnya kek ni dibuat diambang Mama nak pindah rumah ari tu. Boring dg kerja2 paking barang2, sempat lagi membakar kek ... huhu. Mama buat 1/2 dari adunan biasa supaya sempat dihabiskan sebelum pindah! Pastu Mama masukkan karot parut sama banyak dgn pisang lecek ... dan, masukkan sekali campuran buah2an kering, saja suka2.  Tu yg nama tutty fruity ... banyak fruits n not a single nuts! Nuts? Patutlah xder rasa crunchy ... mesti lg sedap kalau add ni!
Saja bagi nama glemer kat otherwise just plain kek pisang. Kira cam gimik iklan jugaklah ni, antara cara nak promosi  ... tapi kek ni sesedap nama glamernya tau ... so tak sia2 beri nama comel2 pd kek kegemaran Mama yg satu ni. (^_^)
Nanti bila Mama tambah kekacang, mestilah namanya juga akan jadi ... Kek pisang tutty fruity nutty .... hahaha. Penuh mulut nak nyebutnya.




RESIPI KEK PISANG TUTTY FRUITY MINI

1/3 cawan minyak jagung
1/3 cawan gula kastor
2 sudu besar gula perang (utk kaler golden)
1 cawan tepung gandum, ayak bersama
1/2 sudu teh baking sodoa,  secubit garam dan
secubit serbuk kayu manis - ikut suka, saja utk aroma
1 biji telur
1/2 cawan pisang lecek *
1/2 cawan karot parut *
1/2 cawan campuran buah2an kering *
(jika suka masukkan 1/4 cwn kekacang spt walnut cincang, atau pecan dsbnya)
- campur semua bahan * bersama.

1. Panaskan oven 180 C dan gris loyang sedikit sblm alas dgn kertas minyak.
2. Kacau gula dan minyak hingga sebati.
3. Masukkan telur dan kacau sebati.
4. Masukkan campuran gandum + b.soda selang seli dengan campuran
pisang + karot + buah2an kering. Kacau hingga mesra.
5. Tuang ke dalam loyang dan bakar 180 C selama 55 - 65 minit/masak.
6. Sejukkan kek dlm loyang +/- 10 - 15 minit dahulu sebelum 
keluarkan kek utk disejukkan atas redai kek.
6. Dah sejuk, bolehlah salut dgn cream cheese topping.


CREAM CHEESE TOPPING

60 gm mentega - suhu bilik
125 gm cream cheese - suhu bilik tp jgn biarkan lama sgt diluar
60 gm gula aising
1/2 sudu teh esen vanilla

- pukul semua bahan bersekali hingga kembang dan ringan.

p.s. Mama simpan lebihan cream cheese dlm bekas kedap udara dan letak dlm 
peti ais. Sedap buat sapuan utk roti bakar, biskut keju, kek .....




06 February 2013

Patutlah ....


Semenjak melepasi angka 50, ketara sangat beberapa perubahan yg berlaku pada Mama. OK ... kita takyah sentuh perubahan fizikal ya .... cam, rambut makin silvery, wajah dah jd cam minah salleh, byk freckless gitu ... Laughter lines makin ketara, makan daging, asyik lekat celah gigi jer, spec baca is more precious than spek hitam, apa lagi ye??? Lupa lak  ... huhuhu. Oppss ... tersasul pulak Mama.
Abaikan yg tertulis di atas tu. Malas pulak nak backspace ... lagipun kain menimbun dah tak nampak sofa kena tackle jugak ari ni. Tu yg basuh ari ahad, senin n selasa. Yg ari ni ... coming soon!!! Heran Mama, kenapa takder orang reka mesin lipat kain ... mesti laku kan!!!!
Oh ya .... hampir terlupa pasal tajuk blog Mama ari ni. Ianya berkait dgn artikel disebelah. Patutlah ... Mama suka cuba resipi2 yg dah lama Mama kumpul, dan yg baru cam diblog2 masakan tu ... esp. yg baking2 gitu.
Patutlah ... Mama dan geng seangkatan, suka reunion2, jumpa member lama n sometimes baru (tho org sama lama jgk ... hehe). Patutlah ... bila jumpa, rasa muda sgt, lupa suami n anak2 kat rumah! (masa tu jer tau ...).
Patutlah ... !! Kalau kaum Adam boleh beralasan, 'Life begin at 40' ... artikel atas cakap kaum Mama pulak, at 50 babe!!! Haha ... Eat ur heart out men.
Eerrmmm, "Abang, bulan XY ni kan, Ayang nak ikut geng Golden Girls Ayang melancung (@shopping ... tee hee hee) ke A pastu B, mungkin C. Its normal for us 50's girls tau! Tak caya, baca artikel ni. Doktor pakar yg tulis tu. Bolehkan? Pastu kan ... ermmm, nak mintak elaun 3 bulan advance dan bonus awal .... pleaassee!!!!"
p.s. Rasanya antara dialog yg bakal encik hubby dengar tak lama lagi  ... hehe.

05 February 2013

Penat weh!!

Dah masuk minggu ke dua dirumah sendiri  ... masih tak setel2. Kotak2 masih berselerakan  .... mujurnya Mama tanda yg semasa dgn tahun 2012 (yg terlupa catit apa benda isinya, kenalah buka tengok ... huhu). Yg tahun2 sebelumnya, rasanya Mama nak masuk satu bilik dulu @ jadikan stor. Kemudian hari (yelah tu ...) sort out semula, mana nak beri orang, buang, amik!!! Yg ni skeptikal sikit, tapi biaq pi dulu ... Mama dah tak kuasa nak lihat rumah dlm keadaan sekarang. Lagipun, cuti sekolah bulan 3 ni, insyaAllah nak kawinkan doter Mama ... lagilah kelamkabut? By hook or by crook, kena habiskan mengemaskan rumah A.S.A.P !!!!
Dgn setengah2 kotak dated way back 20005/6  ... yg mana setengahnya dah rabak dan hampir terburai, kenalah juga repack kedlm kotak yg baru. Penat woo ... tambah pula dgn kudrat 5 siri yg dah seberapa ni. Mana larat nak angkat kotak2 esp kotak2 buku2 lama anak2 (nak buang sayang ... nilah padahnya!! huhu). Takder orang tolong ke? Semua orang ada keja masing2, Ayahnya dah jauh sekarang kena ulangalik ke tempat kerja ... kul 7 mlm baru sampai. Muaz n Amar? Sekolah ... ptg ada Fardhu 'Ain, persatuan, koko ... kul 6 ptg baru balik! Malam? Sori ... semua org nak rehat/buat homeworks!!! Udahnya ... hanya Mama jer yg free pagi n petang ... so, calon mengemas yg jelaskan!!!
Semalam hubby Mama belikan ini khas buat Mama ... katanya utk senangkan kerja2 angkat, alih dan susun kotak2 yg berat tu. Huhu ...


Dan ini pulak utk elakkan dari 'if looks can kill' Mama semenjak dua menjak ni ... haha!


02 February 2013

Bila Amar bertanya ... Mama cuba jawabnya

Jangan tak tahu, anak2 walau sekecil mana mereka, sentiasa perhatikan kita. Apa yg kita cakap dan buat, akan berbekas dihati mereka. Akan diserap ibarat span menyerap air. Dan bila mereka tak faham, biasanya mereka akan tanya ... terus dari hati, jujur dan tanpa selindung2. Ini antara soalan2 yg pernah ditanya Amar ... pada Mama. 

1. Tentang 'Mati'

a) "Mengapa We dan Angoh mati? Adik sayang dan rindu mereka!" 
- Mama beritahu dia, semua orang akan mati, bila sampai masa yg Allah sudah tetapkan sejak Dia buat kita.

b) "Kalau Mama mati, Adik nak duduk dgn siapa?"
- Kalau Mama mati, Ayah, Abe, K.Cik, Anas dan Muaz kan ada untuk jaga Adik. Ecu, Mak Lang, Ayoh Long, Ayah Cik ... ramai yg akan sayang dan jaga Adik!.

c) "Kalau Adik mati, bolehlah jumpa We dan Angah ya?"
- InsyaAllah. Sebab tu kena buat baik banyak2 masa hidup ni. Pastu lepas solat, doalah buat mereka berdua, buat Mama dan Ayah, buat adik beradik ... dapat jumpa kat syurga semua.

2. Tentang 'Kelahi'

a) "Mengapa Mama dan Ayah selalu kelahi?"
- Kadang2 Mama dan Ayah fikir tak sama, beza pendapat. Macam Adik dan Bebe ... kadang2 tak suka apa yg Bebe fikir, buat. Kelahi kejap tapi lepas tu ok jer. Tetap sayang Bebe kan? Mama dan Ayah pun gitulah. 

b) "Tak berdosa ke Mama cakap kuat2 kat Ayah? Isteri kan kena hormat suami?"
- Cakap kuat tu sebab Mama dan Ayah kan dah tua. Cakap perlahan2 tak dengar .. hihi

3. Tentang 'Cerai'

a) "Mengapa A dan KM bercerai?"
- Sebab jodoh mereka setakat itu aje. Islam benarkan suami isteri bercerai dengan cara baik kalau dua2 setuju sebab dah tak boleh hidup bersama. Kalau banyak tak suka dari suka, bercerai lebih baik. 

b) "Kawan Adik cakap dia ada 2 Ayah! Boleh ke?"
- Bila suami isteri bercerai, mereka boleh kawin lain. Mak kawan Adik tu kawin lagi dengan orang lain. Jadi kawan Adik ada dua ayahlah. Ayah betul, yg 'bin' pada nama dia, dan ayah tiri, suami baru mak kawan Adik tu.

4. Tentang 'Baby'

Sebelum ni, anak2 Mama, masa lingkungan umur 9 - 12 thn, tanya jugak soalan ni, "Camana baby jadi?", "Baby kluar ikut mana?" Biasanya Mama jawab, orang Islam kena kawin dulu baru boleh dapat baby. Kalau tidak berdosa, masuk neraka  .... ", "Baby biasanya kluar ikut saluran peranakan yg Allah buat utk senangkan ibu bersalin. Bila baby nak kluar, saluran tu akan membesar ikut saiz baby ...
"Oooo  ...." mereka tanda faham, tapi muka konfius semacam. Biasanya bila bab gini, lepas jawab, Mama pun cepat2 alih tajuk, malu pulak bila anak2 tanya soalan2 cepumas gini ... huhu. Dan, ianya berlalu begitu ... dgn harapan sampai masa, mereka kan belajar pasal benda2 gini kat sekolah nanti!
Tapi ... tidak dgn Amar, anak zaman langit terbuka ni. Soalan Amar perihal baby buat Mama hampir semput, terkejut berok (bahasa yg paling sesuai dgn keadaan Mama masa tu .... ), sunggoh tak sangka ..."Mama, betulkah baby tu jadi bila .... suami, masuk ... isteri, kluar sperma, jumpa telur isteri ... jadi baby?" Reaksi Mama? Mata bulat, muka panas, mulut ternganga, lidah kelu  .... Nak marah tak buleh sbb itu fakta, nak iakan, faham2 ajalah situasi Mama masa tu. Last2 tanya,
"Mana Adik tahu semua ni?"(masih semput n berdebar2)
"Y (sepupu lelaki dia umur 12 thn.) beritahu."
"Macamana Y tahu?"(berdebar2 lg + buruk sangka tgk tenet yg censored2)
"Papa dia cakap. Y tanya sebab dia mimpi kiss2 dgn girl ..." (Lega! Dah akil baligh rupanya sepupu baik Amar ni).h
"Betullah tu. Allah beri mimpi utk sediakan diri bila nak kawin nanti. Tak payah tengok kat tenet benda2 gitu, dosa tengok aurat orang lain tau. Adik faham tak?"
"Tau. Ustaz pun cakap gitu. Adik ras geli lah Mama ....."
Fuhh! Terasa baru kluar dari zon bahaya .... hahaha

Jika pertanyaan mereka, kita rasa 'tidak mustahak', 'tak perlu beri perhatian sangat', 'ayah/mama sibuk ni ... pergi tanya ...' dan seumpamanya. Jangan salahkan anak2 jika, bila meningkat dewasa, bila soalan2 semakin rumit terutamanya berkaitan fizikal dan hubungan lelaki/wanita ... mereka tidak tanya pada kita, tapi pada kawan2, cari di internet dll