Pages

Labels

Ceritalah (295) Me (192) diari ibu (165) Amar (77) Pesanan (74) Resipi (74) kucing (73) Kebun Biasa2 (55) Rumah Biasa2 (46) Yg Tersirat/Tersurat (38) cerita lama (21) Jalan-jalan (20) Jodoh (18) Cucu (15) 3R (14) Puasa (11) Hawa TDS (10) Lawak sikit (9) PETUA (7) Kawan (6) Musing (6) Raya (5) Rumah WM (5) Lukislah anakku (4) Nature (4) ipoh (4) Haji (3) Migraine and I (3)

21 February 2013

Cupcake - entah sapa tuan resipinya

Ini kek pertama diRumah Biasa2 kami. Resipi ni kegemaran kami sekeluarga. Feberet Mama sebab ia gunakan bahan2 asas yg minima ... tak rumit prosesnya, manakala hasilnya ... lulus piawaian hubby dan anak2. Bagi Mama, cupcake ni elok gebu, ringan dan sedap!! Mama ni bukannya rajin sangat  ... hehe. Bila dpt resipi yg minimal, simple yet tasty ... I'd like to share wit u'olls. Sapa yg rajin cuba, welcome!!
Juga, sementelah jiran sebelah hulur semangkuk besar pengat pisang yg sedap. Mama pun tak nak kalah juga, mestilah balas dgn yg sedap juga ... Hehe. Pun, adat berjiran, bekas diberi dipulang seeloknya berisi juga ... itu yg Nenek n Mak ajar! Adat yg elok, kita amalkan ... tak gitu!!?? Ehemm! Manalah tahu, kot2 Cikgu Nor sebelah, tergerak hati nak tempah cupcakes utk jamuan kat sekolah dia kelak ...   huhu (agenda tersirat rupanya  ... hihi, acah jer tu)


Resipi asal ni Mama google kat tenet, tp lupa pula nak catit sumbernya. Cuma yg Mama ingat, ianya minah salleh punya ... huhu, maaflah kat tuannya, takleh nak beri kredit. Jadi, Mama namakan cupcake ni .....

CUPCAKE NTAH SAPA TUANNYA

Bahan2nya:

150 gm mentega - suhu bilik
150 gm gula kaster
3 biji telur (sederhana) - dipukul
150 gm tepung naik sendiri
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu makan susu cair/segar/full-cream

Cara buatnya:

1. Panaskan ketuhar 180 C.
2. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan ringan.
3. Masukkan telur berselang seli dgn tepung gandum (utk
elakkan dari adunan berketul2/cuddles). Kacau sebati.
4. Akhir sekali masukan esen vanila dan susu. Kacau sebati.
5. Sendukkan ke dlm acuan kertas, 2/3 penuh. Bakar 15 - 20 minit/ 
keemasan dan 'springly' bila disentuh. Keluarkan dan sejukkan
sebelum dihidang/hias ikut suka!

Nota: suaikan kek ikut kreativiti anda. Mama asingkan 1/3 adunan, campurkan
1 sudu besar serbuk koko dan gaul choc. rice. 

No comments: