Pages

Labels

Ceritalah (238) Me (139) diari ibu (136) kucing (67) Amar (61) Pesanan (61) Resipi (61) Rumah Biasa2 (36) Kebun Biasa2 (31) Yg Tersirat/Tersurat (30) cerita lama (21) Jalan-jalan (17) Jodoh (17) 3R (14) Lawak sikit (9) Puasa (8) PETUA (5) Rumah WM (5) Lukislah anakku (4) Cucu (3) Haji (3) Migraine and I (3) ipoh (2) Nature (1)

28 November 2013

Amar ... gembira dapat hadiah dan hobi baru

Resah Amar kerana cuti sekolah kali ni tidak nampak ura2 nak gi jalan mana2  ... banyak sangat ini dan itu kali ni, tak dapat kami nak janji lagi. Lalu Ahad lepas kami ke KB (itu je the best we can do for him for the time being  ... sori dik), makan dan ronda2. Kami ke Parkson yg terletak bersebelahan stesyen bas KB, sebab tak pernah lagi ke sini.
Amarlah paling suka sebab tak duga akan jumpa hadiah yg dia mahu, yg Mama janji kalau dia cemerlang periksa akhir lalu. Gembira kerana ia sesuatu yg baru dan pernah jadi hobi abang2nya juga suatu ketika dulu .... kereta TAMIYA!

TAMIYA pertama Amar yg siap dipasang
Dan ini pula trek 3R TAMIYA Amar  ... hihi ... kitarsemula kotak2 tisu dan cornflakes. Nak beli yg ori, hmmm  ... faham2 ajelah reganya. Walaupun kedai tu sedia trek 3 lorong secara percuma, takkan nak ke KB setiap kali nak mainnya? Pun trek ni kira oklah prestasinya .. dah masuk hari ke 4 Amar main kereta TAMIYA tu atasnya ... still standing albeit minor repairs here and there. Kotak nipis, mudahlah kopaknya  ... dilekat dan sambung guna stappler dan cellotape jer ... kira oklah tu!
(p.s. ada abangnya janji nak beli trek  .... jgn lupa ya!!)


Test-drive pertama  ...
Amar beritahu tak pergi KL pun takper dah, asal dapat pergi lagi kedai kat tingkat 2 tu ... Ehh! Macam ada agenda jer!!??

23 November 2013

Kamunting Cina ... ada rahsia

Sukanya Mama melihat bunga2 kamunting cina  ... putih dan unggu  ... makin merimbun ditepi Rumah Biasa2 kami. Mama semainya dari benih2 pokok kamunting cina dari rumah sewa kami di Pasir Mas dulu. Mama mahu ia merimbun sebanyak mungkin ....
Ada sebabnya Mama mahu pokok2 kamunting cina ni merimbun sebanyak2nya ... Ia memori semasa menetap di Pasir Mas. Alkisahnya, hanya dibulan2 terakhir di sana baru Mama sedar kewujudan mereka. Subhanallah, Masyaallah  ... makhluk Allah yg pada mulanya Mama ingat sang lebah yg menghisap madu2 bunga kamunting cina ... tapi bila diperhati 'lebah2' tu, rupa2nya burung2 kecil, teramat kecil  ... hampir tak percaya Mama ada burung2 sekecil itu dinegara kita.
(p.s. dah cuba berkali2 nak masukkan video yg Mama ambil guna hp Mama tu dlm blog ni, tapi tak dapat. Mungkin ilmu tak cukup lagi, mungkin sebab 'line tenet' yg ala2 biskut Chipsmore gitu ... ibarat menunggu buah tak jatuh Mama, tercongok depan PC, pastu cuba dgn Tab pulak, pun 2 X 5, kecewa sungguh. Dah lama Mama pasang hasrat nak 'share' video yg satu ni ... InsyaAllah akan usahakan) ... dan satu lagi, kalaulah boleh 'slowmo' video tu, pasti nampak jelas nampak burung2 tu .. yg memang teramat kecil tapi laju pergerakkannya.
Dan puaslah Mama 'google', nak tahu jenis burung cenonet tu .... yg dapat Mama telah, mungkin spesis 'Flowerpecker'. Tapi yg ni memang kecil sangat  ... agak Mama dlm 5 - 6 cm je panjangnya. Tu yg tanam bunga kamunting cina banyak2 ni  ... mengharap agar ianya dapat 'menarik' burung2 kecil ni ... seronok lihat makhluk ciptaan Allah SNW yg tak kisahkan kita dok ambil video mereka ... Dan setiap awal pagi dan senja, Mama pasti tak kecewa ... waktu itulah mereka datangnya. 
Oh ya  ... bunga kamunting cina rupanya berguna untuk merawat kencing manis dan leukemia!! Untuk maklumat lanjut, boleh singgah sini. Sebenar semasa nak buat N3 ni, puaslah Mama dok cuba ingat nama bunga yg satu ni, tapi memori Mama dah crash agaknya, tak mau ingat dia ... lalu 'google' lagi dan akhirnya dapat juga nama bunga ni  ... (-_-')  ... Kamunting Cina,  dan juga blog Dedaun Alam ni.

20 November 2013

Bersenam ... jangan tak bersenam

Memang tahu bersenam tu bagus untuk kesihatan  ...
Tahu banyak manafaat bersenam  ... lebih2 lagi bagi warga seangkatan dgn Mama ni ... orang lama cam kete lama, kenalah jaga, sevis sokmo ... baru tiptopnya
Tapi bila pilihannya ..
- baring atas sofa lembut tengok tv atau jogging keliling taman perumahan?!
- roti telur, nasi lemak, teh tarik, kopi putih atau oat, roti berserat tinggi, jus buah, susu kambing?!
Pun tak perlu jadi doktor utk jawapan mana yg lebih baik kan?
Juga tak perlu beralasan kena pakaian dan kasut sukan khas kalau nak bersenam.
Mitos 'no pain no gain' kalau nak slim melim, sihat walafiat sebenarnya   tak perlu kalau cara hidup dan pemakanan kita ikut Sunnah Nabi
Muhammad saw  ... banyak dah kat kedai2 buku yg sentuh hal itu.
Mau dgn tak mau aja  ... tepuk dada tanya selera pun ya!
Dan beberapa hari lepas (lupa hari apa) dalam rancangan Nasi Lemak Kopi O, Imam Muda Asyraff cakap, kalau kita 'berjalan 10,000 langkah sehari' ... ibaratnya sama seperti berjogging 6 - 8 km, atau main futsal (full game), atau berenang selama 60 minit.
Nah! Tak mau lagi ke senam cara senang yg amat ni ... percuma, tak banyak songeh  ... tak perlu pakaian sukan khas, tempat khas  ... di mana jua anda berada, setiap masa dan ketika  ... jom amalkannya.
Agak2 camner nak dapatkan 10,000 langkah sehari ... nk usahakan utk berjalan sebanyak mungkin??
Yang paling senang ialah  ...
- bila ke kedai, kedai makan, pasar tu, parkinglah kereta jauh sikit! Jalan pergi dan balik bagus tu!
- kat sekolah, pejabat, rumah  .... nak apa2 tu, jalanlah dapatkan sendiri benda tu ... kurangkan suruh anak murid, anak cucu atau office boy  ... yg berpatutanlah!
Itu antaranya ...

p.s. selain dari cuba berjalan sebanyak mungkin (sebab malas nak senam cara lain  ... huhu), Mama juga cuba (masa rasa rajin  ... huhu lg) keluarkan peluh dgn berkebun sedikit sebanyak ditanah 1/100 saiz padang bola (^_^') keliling Rumah Biasa2 kami dan  cabut rumput rampai 'manually' ... bak kata Lou Erickson "Gardening requires lots of water, most of it in form of perspiration"
dan ...
Alhamdulillah dgn kedatangan PYO ... bukan saja sebagai peneman dipagi2 yg sunyi, penghilang stress, juga sebagai teman bersenam, main kejar2 ... semput jugalah Mama berlari dikejar PYO yg tengah lasak tu . Kadang2  terpaksalah Mama jadi 'sparring partner' dia waktu Muaz dan Amar takder  ....  haha!!

16 November 2013

Just like mom ....

After I got married, each time we went back to Kelantan ... my mom would go extra miles to cook dishes that my hubby loves. We, her own flesh and blood, not forgetting my daddy, the very person that made her left her family in Penang and became true-blue Kelantanese from day one marrying my dad ... was no longer her numero-uno concern when cooking ... be it breakfast, lunch, tea and dinner! She'd be asking my hubby what he would like to eat. She wouldn't mind toiling over hot charcoal stove to prepare 'singgang tulang' or ' sup kaki lembu' ... my mom's specialty which hubby loves so much. Making or ordering hubby's favourite 'kueh' Yup! I really 'cemburu' back then  ... 
I remember thinking to myself that I would not becomes like my mom in certain things  ... and I think I did succeed not becoming like her. Until today  ...
Yup! Early morning saw me toiling in the kitchen, cooking heavy breakfast for my family. The reason being, my son-in-law who prefer rice for breakfast!!! To this, my children mockingly jest me for cooking special breakfast fit for the king just because my son-in-law is here. They jokingly said usually I will prepare simple breakfast like pancakes, jemput2, sandwiches or at the most, fried meehoon. But rice, with chicken khorma, sambal tomato and cucumber salad for breakfast!!! 
Haha! The very thing that I dread about my mom, is now the very thing that I enjoy doing. What can I say!!! I've become her carbon-copy in many ways without realising them .... and I bet, when I becomes Gradma (InsyaAllah soon  ...), hubby and I will swoon over them just like my parents ... and my friends ... who's facebook name has either GM or Granny infront, and forever posting pictures of their adorable and cute 'cucu's' ... SIGH!!! (envy, envy  ....)

08 November 2013

Abang Din Komando dan Bola ... Ko guano?

Demam Piala Malaysia dah berakhir ... ramai jugalah demam tak kebah2 dek pasukan kesayangan kalah. Masih marah2, masih kecewa  ... pun dah adat perlawanan. Ada menang, ada kalah ... Kalau seri pun, penalti pulak yg bakal tentukannya. Lagi mendebarkan  .... kan!!! Mama tak tengok sangat, takut kalah ... kalah pun!
Pun Pahang juga dekat dihati, 9 tahun di sana ... kerja, beli rumah, anak2 sekolah rendah di sana, yg ke 4 lahir di sana, Mama putuskan berhenti kerja pun di sana. Memang banyak memorinya ...
Apapun Tahniah Pahang!! Cuba lagi TRW!!!
Ni nak cerita, ketika rata2 orang Kelate rancak bincang pasal bola ... sebelum perlawanan akhir Piala Malaysia antara Kelantan dan Pahang lalu ... Mama dan Ayahnya pun turut merasa bahang dan tempiasnya, ketika bersarapan pagi pada hari perlawanan di Warung KD.
Kebetulan bersebelahan meja kami, Abang Din Komando (bekas komando yg tak berapa sihat jiwanya) juga sedang bersarapan sambil borak2 dgn KD, pemilik warung. Kadang2 KD mengusik dia  ... nak tangkap gambar dia sebab unik sangat penyamarannya hari ni ... dia mengkekek ketawa ... suka. Kami dan yg lain yg diwarung tu pun turut tersenyum melihat gelagat dan  pakaian komando Abang Din hari tu (maaf tak amik gambar! Takutt!!!) ...'daun pisang kering yg dililit disekeliling kepalanya, melindungi muka yg berjambang, dgn topi askar dikepala dan bercermin mata hitam ... '. Sekali tengok,cam gaya orang Arab berserban  ... hihi.
Ketika orang berteka-teki berapa gol nanti  ... ada 3 - 1, 2 - 1, 1 - 0, 3 - 2 ... tiba2 Abang Din Komando menyampuk lantang, "Hoh! Tak keno tuh ... tok logik wei. Keno guna akal. Kalu bola gak, nyo ada 2 gol jah! So lek dia, so lek kito. Ingat tu, 2 gol jah! Ko guano?"
Semua senyap seketika ... bila Abang Din ketawa besar, baru kami berani join dia ... hahaha.  Itulah ...
p.s. lepas makan, Abang Din beritahu KD nak balik dah, puji nasi dan air (semestinya percuma) KD sedap sangat hari ni. Esok dia nak datang lagi (^__^') ... dengan senyum meleret, angkat tangan dan berlalu pergi dgn motorsikalnya  sambil potpet, potpet dn kuat, sorang diri ....

03 November 2013

PYO ... mana ada magik!


Bila tengok PYO sekarang, cam tak percaya itulah PYO yg kami 'fall-in-love' 2 bulan lalu  ..
Amar kata  ... "PYO dah tipu kita Mama. Buat magik comel masa kecik, suruh kita suka kat dia  .... amik dia!!"
Hihi  ... bolehke begitu dik?
Doter Mama yg balik baru2 ni pun terkejut tengok PYO  ... memang pusingan U terus kata dia ... dah jadi 'Ugly Duckling'!!!
Pun Mama yakin, Si PYO Ugly Duckling kan jadi angsa putih yg comel juga akhirnya ... kan PYO!!??