Pages

Labels

Ceritalah (250) Me (147) diari ibu (137) kucing (69) Resipi (64) Pesanan (63) Amar (62) Rumah Biasa2 (36) Kebun Biasa2 (34) Yg Tersirat/Tersurat (30) cerita lama (21) Jalan-jalan (17) Jodoh (17) 3R (14) Lawak sikit (9) Puasa (8) PETUA (5) Rumah WM (5) Cucu (4) Lukislah anakku (4) Haji (3) Migraine and I (3) Kawan (2) Nature (2) ipoh (2)

31 May 2011

Bila Sunyi ...

Terasa sunyi ... anak2 tiada disisi!! 
Yg kecil2, balik kg nenek sebab cuti sekolah. 
Yg dah besar2, belajar & kerja jauh2.
Maka ...
Album & gambar2 ditatap tanpa jemu, buat pengubat rindu!!
Hmmm ... cepatnya masa berlalu!!
Baru perasan , masa kecil anak2 Mama `berpasang2'!!
Ibarat "Isi dengan kuku"
Comelnya ... 

Abe & Angoh (Arwah)

K.Cik & Anas

Bebe & Adik










Makan, main, belajar dan tidur ... segala2nya, berdua.
Kelahi pun ... dgn `partner' tu juga.
Ada A, maka akan ada B ... 
A, merah ... B, biru
A, pendiam ... B, peramah
A,  MU... B, Liverpool 
Gitulah masa kecil2 dulu.
Walau berbeza watak & citarasa ... tapi hormati apa yg pasangan suka.
Bila dewasa ... Mama perasan, gitu juga.
Walaupun berjauhan, saling bertanya khabar , berkongsi cerita 
Suka & duka ... susah & senang!
Bila ingatkan itu semua ...
Mama rasa tenang & bahagia!!
InsyaAllah ... begitulah selamanya.

AIR DICINCANG TAKKAN PUTUS
BERAT SAMA DIPIKUL, RINGAN SAMA DIJINJING

30 May 2011

BILA HUJAN ...



singgah beli putu halba ...

cepat2 basuh kereta ... !!!

makan jam  la pula ... kat KL 

macam UFO ... di Langkawi

adik!! cepat masuk

HUJAN ...

Nak cerita pasal HUJAN hari ni. Ehh ... bukan kumpulan HUJAN yg popular dgn lagu2 'Bila Aku Sudah Tiada', 'Pagi Yg Gelap', 'Ku Mahu Kau Tahu' tu (sedapkan lagu2 diaorang) tapi hujan yg saya maksudkan di sini ialah titisan-titisan air yg turun dari langit. Haa ... hujan yg buat kita berlari kerana takut basah. Hujan yg buat saya berlari tinggalkan cerita "Boys Over Flower" sebab teringat kain kat jemuran. Hujan yg mengingatkan saya lagu Allahyarham Sudirman, "Hujan yg turun bagaikan mutiara .....", lentuk habis kalau dengar masa hujan tengah turun (sambil `feeling' kat jendela ..) Haha ... bukan kes `frust' tapi kadang2 bagus jugak rasa lepaskan apa-apa yg sesak kat dada cara ni!! `Release tension' kata omputih (lain orang lain caranya).
Tiba-tiba rasa nak bercakap pasal hujan, bukan apa, kan sekarang ni cuaca tak menentu. Pagi hingga tengahari, mak oii ... `panas cering' kata oghe Kelate (panas terik la tu ..). Petang atau malam, biasanya hujan, petir dan kadang2 ribut. Musim tauke2 `aircond' senyum meleret ..!!
Petang semalam hujan lagi. Masa tu kami dikampung kawan, kenduri kahwin anak dia (cuti sekolah = kenduri kahwin). Terkandas sekejap di sana dek hujan lebat. Suasana hujan di kampung itu mengundang memori masa kecil2 dulu. `Main hujan' setiap kali hujan turun. Perkara biasa & macam pesta pulak sebab boleh dikatakan semua kanak2 kampung akan keluar `main hujan'. Main kejar2, mandi kat `celore'(saluran air dari atap rumah) rasa macam mandi bawah air terjun, dan `berkubang' dalam lopak air. Zaman dulu biasanya di bawah `celore' akan diletakkan `gelen'/bekas besar untuk menadah air hujan (yg akan digunakan nanti untuk menyiram bunga/sayuran*). Itulah tempat kami berlatih menyelam setiap kali hujan ... nanti kat sungai boleh `show-off' kepakaran menyelam!! Ahh .. sungguh bahagia kehidupan masa tu ... Sekarang, toksah nak mimpi nak biarkan anak2 buat macam tu.

"Mama, nak mandi hujan!"
"Tak payah! ... nanti demam"

Satu senario yang tipikal masa kini, lebih2 lagi kalau tinggal di kawasan perumahan di bandar. Mesti kena label `tak sayang anak' kalau beri anak2 `main hujan'. Anak2 sekarang kita manjakan sangat, itu bila kena hujan sikit, demam 2 - 3 hari. Tapi  ... tak boleh salahkan ibubapa juga. Sebabnya air hujan sekarang tidaklah se `pure' air hujan dulu2. Silap haribulan, dahlah demam, satu badan gatal2 pulak!! Rasanya air hujan kat bandar2 besar tu tak lulus kualiti air JAS (Jabatan Alam Sekitar) untuk di minum secara `direct'. 

Serius sikit:
Akibat dari pencemaran udara yg semakin serius, maka air hujan pun turut tercemar dengan gas-gas dari kenderaan, kilang, pembakaran terbuka & kadang2 debu dari letusan gunung berapi maupun kimia berbahaya seperti kebocoran dari loji nuklear diFukushima akibat tsunami baru2 ini. Inilah yg dikatakan hujan asid. Walaupun kajian menunjukkan hujan tercemar mempunyai PH antara  2 - 4, lebih kurang sama dgn PH jus limau nipis dan cuka, maknanya tiada kesan semasa. Tetapi kesan jangka panjang amat merisaukan. Air hujan yg tercemar akan meresap ke bumi dan mengalir ke dalam punca2 air yang seterusnya akan menyebabkan kandungan nutrien dalam tanah/air terjejas. Maka seluruh ekosistem akan turut menerima akibat apabila sumber utama air/makanan yg tercemar.
Fakta: 
Buah dari pokok yg ditanam di tepi rumah dengan pokok yg di tanam dikebun ditepi hutan berbeza dari segi saiz & rasa. 
Bangunan2 juga turut terjejas akibat hujan asid (contohnya Taj Mahal), inikan pula kita.

Bayangkan akibat dari pencemaran yang berlarutan, 
terhadap tumbuhan, haiwan dan seterusnya kita manusia!! 
Renungkanlah. 

* Orang dulu2 dah lama amal konsep `rain harvesting'.
** Hujan juga menyebabkan saya terpaksa berkongsi satu payung (yg dipinjamkan oleh kawan saya yg `sporting') dgn si dia di suatu petang (yg tiba2 hujan) semasa dia menghantar kiriman dari ibu saya semasa dia balik kampung (kami sekampung) di stesyen bas Kelang (awal 80an ) ... kini dia suami saya. Romantik kan! 

"RAIN DROPS KEEP FALLING ON MY HEAD ...... lalala ..."

26 May 2011

Why?? ... When!! ...

Why quit your job?
When, 
- for years you slave ... for a qualification 
- days & nights your parents sacrifices  ... for your educations
When everything is good,
- the bosses
- the pay, the position
- the camaraderie of office friends

Why work in the 1st place?
When ... in the end you QUIT?
(after 13 years & numerous credits)
- with no `pencen' (pension)
- no savings & assets
- with no guarantee that your good looking husband
won't dump you halfway?

Why? Why?
The answer my friends ... 
When ... he's there & I'm here
When ... weekends relationship isn't the answer
When ... family comes 1st
When ... my kids need me !!
(with the nanny starts spelling trouble ...)
(& the kids starts getting into troubles ... hormones factor)
when ... $$$ can't buy happiness
when ... $$$ can't ease a mother's worries (each time I'm at work!)

Why ... am I not worry about my husband??
When ... he's the love of my life ...
(the one I've been admiring secretly ... since I first saw him at 15... sshhh!!)
When ... I depend on him 100% financially
When ... he's tall, dark & handsome?
A senior engineer by profession!!
I do worry ... but I worry less
When ... I leave it to Allah & hope for the best!!
When ... my love for him is pure & true
When ... I trust him from the day he said  "Aku terima nikahnya .......... "
When he promised (yesterday) ... I'm his only numero uno!! 
(InsyaAllah ...)


Note: When I quit my 4 figures job, my eldest was 14 & youngest 5 (at that time). 2 more came after I stopped working. Nothing please me more than seeing my kids grow up right before my very eyes. To be there when they go & comes back  from school, cooks for them and always be there for them whenever they need me. And most of all ... to be there to kiss their pain/tears/fears away ... to lend a shoulder to cry on on their 1st heartbreak ... & to be the person they trust & turn to when things go wrong!! My 2 still school-going kids want it no other way. What else can I wish for ......



25 May 2011

Adam vs Hawa ...

Beza antara kaum Adam & Hawa bab apabila kita mengandung & mempunyai anak kecil pada usia melebihi 40 tahun.

Bagi kaum Hawa, ianya seperti satu kesalahan & beban pulak. Memanglah xtra letih mengandung masa tua, emosi pun mengalahkan orang PMS!! Tetapi mengapalah mesti ditambah pulak soalan lazim yg menyesakkan lagi perasaan (pengalaman sayalah) ... 
"Larat lagi ke?"
"Tak takut ke masalah nanti?"
"Tak rasa malu ke masa `maternity check'?"
"Beraninya, tak takut ke anak cacat nanti?" 
"Biasa kena Ceaser .."
"Mujur selamat semua... "
"Anak? You punya ke?"  
(~_~')

Tetapi tidak bagi kaum Adam. Bangga sungguh mereka. Biasanya komen/pujian dari kaum mereka membuktikan mereka masih lagi produktif (macamlah kita tidak ... huhu). Masih `ganteng' kata orang Indonesia. Dan soalan-soalan lazim yg diterima, semuanya boleh menaikkan semangat (muda!!) dan membuat `lubang hidung kembang' (jeles betul...). Biasanya berkisar begini (pengalaman suami) ...
"Cucu ke?"
 "Dok eh .. ANAK!!!" dgn bangga & tersenyum lebar
Dan biasanya disusuli soalan nakal, separuh berbisik, 
"Bini muda ke...??" (sambil angkat kening sebelah .. huh!!)
" HAHAHA ... nakal kamu ni" sambil geleng kepala & ketawa besar
(Entah2 dalam hati jawab `kalaulah YA!!')
"Kuat lagi dia ..!!"  
(>..<)

 Setuju dengan John Gray : ` Men Are From Mars, Women Are From Venus'



24 May 2011

Buli ... Buli balik??

Buli ialah sebahagian dari alam persekolahan. Kat mana2 ada pembuli & yg dibuli
Biasanya pembuli ini ;
- berbadan besar
- ber`geng'
- bermasalah dlm pembelajaran/dirumah
& yg di`buli' biasaya ..
- berbadan kecil
- budak baru
- suka bersendirian/kaki buku
-`old school' (dulu2 kitaorg gelar `belia')
-ada kelebihan (pandai/`pet' guru/cantik/kaya ....)


Dan anak2 saya juga tidak ketinggalan, menjadi MANGSA PEMBULI!! Dari yg pertama, hinggalah yg bongsu. Bagaimanpun, anak2 tidak lg dibuli setelah;


Yg pertama - dpt BLACK BELT teakwando!
Yg kedua - minta kebenaran kami nak tumbuk balik `pembuli'!! 
(`of course' kami larang** walaupun dlm hati ..." gomo kelate gomo!!! hehe")
** rasanya pembuli tu kena sbb lps tu senyap jer pasal kena buli ....
Yg ketiga - tak der kes kena buli (sbb perempuan, pastu garang pulak tu ...)
Yg keempat - peramah & pandai mengambil hati & baik dgn guru2
(walaupun mula2 pindah sek ada kena `warning' sikit2 tp `settle' selepas jd Ketua Kelas)

Yg kelima - masih kena buli sbb `kecil'. Minta dia bersabar & jgn lawan balik sbb bila baligh***, `confirm' pembuli tu duduk bawah ketiak dia (mcm abang2nya dulu jugak...)
*** kes lambat baligh, (biasanya bg keluaga WH lps ting.3), lps tu kwn2 jd `kenit': HA!HA!HA!
Yg keenam, BONGSU (manja la ...) - Jadi asyik kena buli!!


"Mama! Budak yg buli adik tu memang besar & gengster kat kelas adik!!"
"Mama!! budak lain pun dia belasah jugak!!"
(bahasa budak2..hmm)
"Mama, td budak kelas lain tolak adik!!"
"Mama, girl A tulis surat I LUV U & beri kat girl B,
 pastu kata adik tulis. Girl B tu tampar adik, cakap adik `gelenyar (gatal)' .." sob!sob!
"Mama!! cikgu malas doh nak dengar benda2 ni ..."
"Pengawas pun sama ..."


MAMA: semestinya perasaan KESIAN, MARAH, GERAM!!! bercampuraduk tapi ... tak nak ajar anak balas balik. Tu kira 2 X 5 dgn pembuli la...!! Jadi kepada Yg keenam, saya;
1) ajar doa pendinding utk di amalkan setiap pg 
2) adik beritahu pembuli, berdosa buli/fitnah orang! 
3) tunjukkan kepakaran adik dlm melukis & hadiah kat kawan2 yg tak buli adik. Mesti dia jeles! Kalau dia suruh lukis kat dia, beri syarat: JGN BULI SAYA LAGI!! baru saya lukis BEN10, TRANSFORMER, ULTRAMAN & BOBOBOY kat awak!!


# Bagi Yg keenam, `so far so good' ... ketiga-tiga saranan di atas berjaya membuahkan hasil. Budak yg selalu buli dia kini peminat setia lukisan `adik' & girl A sudah minta maaf dgn `adik', girl B pun!!


# Bagi Yg kelima, susah sikit sbb sek.menengah ... pastu kawan sekelas; malas nak ngadu sbb dia salah satu dr hanya 6 budak lelaki dlm kelas dia yg berjumlah 30 org, dia sebenarnya ok cuma musim2 tertentu aje (dia beritahu selalu kena buli kat abg2 dia) & bulinya taklah serius sgt., dia boleh sabar/tahan lagi!!

ANAK-ANAKKU, MOGA MENJADI INSAN BERGUNA
KEPADA AGAMA, KELUARGA & NEGARA!
AMIINN ..... 

Ingat pesan Rasulullah s.a.w. yg bermaksud:
"Sesiapa yg memperbaiki hubunganya dgn Allah, maka Allah akan menyempurnakan hubunganynya dengan manusia"
(Hadis riwayat al-Hakim)

AMAR - budak yg suka t.kasih


"Mama, t.kasih buat adik roti, susu, milo!"
"Mama, t.kasih buat bekal kat adik!"
"Mama, t.kasih buat penkek. Lazat!!"
"Mama, t.kasih buat adik jemput pisang kegemaran adik!"
"Mama, t.kasih gosok baju adik!"


"Ayoh, terima kasih baiki rantai basikal adik!" 
"Ayoh, terima kasih belanja adik McD (^_^)" 

"Ayoh, terima kasih hantar adik & bebe sekolah!" 

"Ayoh, terima kasih beli bola kat adik!"
"Ayoh, terima kasih main badminton dengan adik!"

"Terima kasih" yg sinonim dengan Amar, anak bongsu berusia 8 tahun!! (Apakah kerana semasa mengandungkannya** saya sentiasa mengamalkan doa-doa ini?)

 Surah Al-A'raf ,ayat 189 -agar dikurniakan zuriat yg baik & bersyukur 
serta doa;

"Ya Allah, peliharalah anakku selama ia berada didlm perutku, & sihatkanlah dia. 
Engkaulah yg menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, penyembuhan yg tidak meninggalkan penyakit. 
Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yg berada didlm perutku dgn rupa yg baik & tetapkanlah kedlm hatinya iman kpd Engkau & kepada RasulMu.
Ya Allah, keluarkanlah dia dr perutku dgn mudah & selamat.
Ya Allah, jadikan dia sihat yg sempurna, berakal & pandai, alim & beramal.
Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkan badannya & baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya utk membaca Al-Qur'an & hadis dgn berkat Nabi Muhammad s.a.w dan segala puji bagimu Ya Allah, tuhan semesta alam"

Nota: 
** Semasa mengandungkannya, saya berusia 43 tahun. Risau yg amat sepanjang tempuh itu kerana memikirkan risiko ke atas kandungan akibat mengandung di usia lewat. Lantas, doa2 yg tak putus kpd Allah agar bayi dlm kandungan sihat, selamat & tidak cacat. Alhamdulillah!! Allah makbulkan doa saya.






Adik & Bebe (2005)

"Tak nak t.kasih dgn Bebe sbb tak bagi adik main game!!!"






23 May 2011

There goes my breakfast ...

Splatt!!!  Oh no ... Milo!!! naughty cat, naughty cat ...
There goes my breakfast ... (picture a pancake lying flat on the floor!! huhu ..)
Yes! .. thats what happened to my breakfast this morning.
(Milo has just had his breakfast, ... well, I guess its his craving coz he just recovered from being sick .. I forgave him this time!)


And for all of you out there, I beg you ....
NEVER, I repeat, NEVER,  (even if you're on a diet....) starts your day on an empty stomach!! 
Always make an effort to eat something before you begin your day. Yes ... don't skip breakfast!! **
Here's some suggestions:
The simplest being a cup of tea/coffee/nescafe/milo/horlicks (whatever your favourite  ..) with a few crackers,
or a toast with kaya/butter/jam, ... and better still an omelette or half boiled-egg.Yum yum ...!!
or ... a bowl of cornflakes with milk (of course!),
or ... simply your favourite yogurht yoghurt.
Easy kan??!! ...
Okay.. okay. You don't have that much time ... or just plain lazy, (sorry to say this)
Well .. just gulp down plain H2O @ water,
& grab a banana*** or two on your way out. Just do it ... Pleaseezzz!!!


Facts: 
** if you skip breakfast, you tend to eat more calories throughout the day.
*** Do you know that compare to an apple, a banana has 4X the protein, 3X the phosphorus, 5X vitamin A and iron, 2X the carbohydrate, other vitamins and minerals, contain potassium is is also the no.1 fruit with the world's leading athletes (research has proven that 2 bananas provide enough energy for a strenuous 90-minutes workout). Want to know more? Go to marenda.biz/2008/07/banana-facts/ and you'll never look at banana the same way again!!


A BANANA A DAY KEEPS THE DOCTOR AWAY 
 ^_^  

22 May 2011

Milo ... 110205

"Meooww!! Meoowww!!". Milo's loud meowing forced me out from my deep slumber and, pitch black darkness greeted me .... 
Argghh!!, a black out, again!! That's twice this week alone. 
Sigh!! ... where's the torchlight?? (groping sleepily in pitch darkness).  
"Mama? Are you ok?" Muaz asked, whilst swiching on his HP's flashlight. He too, has heard Milo's distress meoowing. 
We were suprised and quite shocked because he has not 'meowed' this loud since getting sick.
(Usually, we let Milo outside at night. But, for the past few days, Milo has been kept inside because he is not well. He was sleeping most of the time. He refused to play and eat very little. His nose is dry and there's a red patch surrounding his mouth. Plus, watery eyes, ocassional sneezing and shedding lots of furs. No more purring when I stroke him, and when the kids tried to play with, he just looked away and pretended to sleep! And of course we're very worried. Worse still, one neighbour said that two of her cats died and the remaining two are sick too.)
"What time is it?" I asked Muaz as he helped me light up the candles, and followed Milo to the kitchen.
"3.00 am Ma!" and Milo is prancing non-stop, to & fro, meowing loudly.
"Milo must be really hungry Ma!" Muaz commented as I prepared Milo's food.
Milo gobbled up a bowl of rice + fish and finished leftover beefburger at one go, and when Muaz stroke him, familiar purring sound greeted us. 
 Ahhh!! Both Muaz and I left out sighs of relief because we knew; Milo is back on the track!!
(At 6.00 am, Milo had another hearty breakfast and is now sleeping soundly, with a smile on his lip!! Hehe ... just made it up. Got to prepare his next meal 'cos he might wakes up any time soon. I think, like human, animals too crave for food upon recovering from sickess.)


Missed Milo chasing his tail!!


p.s: I gave Milo 1/4 part of Panadol, diluted in water & fed him through a syringe, morning & night.

18 May 2011

HAPPY BIRTHDAY AMAR ...

Today, 18 May 2011 falls on Wednesday. Today is also Amar's 8th birthday, my 6th and youngest child. How time flies ...


I still remember how petrified I am when I found out that I'm pregnant again. Petrified and scared because I was 43 then, too old and I had put getting pregnant on the `retirement shelf"!! And this news; me 2 months pregnant; was my present for my hubby 43th birthday, and was he surprised!! (Later he told me that he was happy but worried at the same time due to my age factor).


Maternity visits were an embarrassing moments for me. No prize for guessing why!!! And ... the doctors & nurses were of a concerned lots. I was monitored like a celebrity ( small town great service). My card got a special Green Tag - Late Pregnancy!! The doctors said Late Pregnancy can be divided into 2 risks;


A) Medical Risk ;
- greater risk of general maternal health problem, such as high blood pressure & diabetes (alhamdulillah, no)
- higher risk of deformation of the feotus & genetic diseases such as Down's Syndrome (alhamdulillah, no)
- difficulties & complications during labour such as prolonged labour, need assisted delivery /C-section (true! his brothers & sister - all through normal deliveries)
- stillbirth (alhamdulillah, no)


B) Psychological Risk;
- over-cautiousness & nervousness during pregnancy (true)
- over-protection of the child once it is born (true)
- lack of patience, as both mum & child get older (true - imagine when Amar is 18 & I'm 5862, can I cope?)


So, being a Muslim, I prayed hard and recited all sorts of "doa" (prayers) throughout my 9 months. I recited Qur'an and I gave out "sedekah" (donations) as often as possible, all for the sake & safety of my unborn baby!
I pray for my safe pregnancy & delivery... but mostly I pray that Allah will,
- look after the baby in my womb, keep him safe & healthy
- let him be perfect, physically & mentally
- let him be a good person, a thankful person*, a clever person
- let him be a beautiful person, in look & manners
- let him be a dutiful person to : Allah, Prophet Muhammad, & us, his parents


Alhamdulillah, I delivered a healthy, perfect 2.9 kg baby boy on 18 May 2004 at 3.02 pm at HUSM, Kubang Kerian, Kota Bharu, Kelantan .....  well, errr!!! it was through a C-Section operation that was decided after being warded from 15/03 - 18/03 for an unexplained/unfound causes for sudden excessive bleedings (2 episods), bottles of drips, series of tests, loads of questions from trainee doctors (huhu!!), unsuccessful induced-labour and unnecessary fastings for twice-cancelled C-Section operation.
BUT,  all these are worth going through for ... because my dear Amar is such a wonderful son. He is the boy who always says "Thank You"*  (this I will tell later ...)


HAPPY BIRTHDAY AMAR
(we love you)



09 May 2011

Milo ... 110105

Milo is now a healthy 5 months old tom cat. But 3 months ago, he too nearly died from mysterious illness that took the life of his two other siblings, Horlicks & Nestum. His mum, we never knew what happened to her b'cos she never came back!!! He now regards us as his family and for us, he is part of the family too.


Milo,
He is funny when he sleeps ! Usually on his back, near/on somebody, under the towel-rack/the red stool or near the open door. He is forever hungry, meals 5 -6 times daily ... (in small portions please!!) Fish, rice & milk being his favourites. He's a football fan, and likes to chase his beautiful long tail. Infact, he practically chases anything that moves - ants, spiders, dragonflies/butterflies, cockroaches & even mosquitoes  ...!! Watchout your moving feet please!! (ouch!! ...  poor hubby found out too late.. hehe).
His trademark is ;`hug your hand tightly if you cup his face when he is sleeping'!!


You know he's in `manja' mode ... when he purrs loudly (sounds like my fridge), nestles against you, climb onto you, bit you teasingly, kiss you with his wet nose ... ahh!!!  Milo, the lone stray cat that brings, joy, laughter & screams (mine, mostly) to our house. And LOVE ...  lots and lots of LOVE!!!


ps: I almost hate it when the 1st question that my kids ask after coming back from school is, "Mama! Where's Milo ...??" Huhu ... don't they want to know what's for lunch?

06 May 2011

SPLASHHH ... !!

What do you usually do on weekends?
Well ...
For us,  usually back to our kampung, visiting my mum & mother-in-law !!
However ...
A few weeks ago,
We decided to change our schedule ..
Doing something different & spontaneous instead!
We started out early & decided  ...
Breakfast at McD!*
Yeaa!! ..The kids just loved it ... and enjoyed their favourite hotcakes & hashbrowns.
(Hmmm ... Nice seeing other parents are doing the same too.)
Feel good already.
Next ...
SPLASH!! .. 
Ayoh! lets go to the SPLASH** ...
(ps: I already plan this, just didn't tell the kids least their father had a change of heart!)
Splashed they did ...
I had the fun watching them enjoying playing in the water,
... and seeing other parents having fun too, with their children!.
LUNCH ...!!
We let the MAN of the house decide. (And true to my guess..)
His (& now our favourite too) :
the famous nasi padang at restaurant `The Hover'*** , 
packed and eaten at our usual ...
small lone cozy eatery near Stadium Sultan Mohd IV.
Wah! ... they had new drinks today!!
After a hearty meal, we head home.
By then, the two kids were already zzzzzzzzzzzzz
What a great day ... a great outing!!
Next ... please!!



Note:
* - McDonald at Wakaf Che Yeh, Kota Bharu.
** - SPLASH - a mini waterpark in Kota Bharu (near Wisma Darul Naim).
*** - The Hover Restaurant situated along Jln Dato Pati, Kota Bharu.



05 May 2011

Kejar Mengejar ....

Lama dah tak main kejar mengejar
Tapi kali ni bukan kejar orang, tapi kejar bas!!
Tiket catit, bas bertolak 8.30 pagi .. Biasanya dari pekan RP
Anggaran kami pukul 9.00 pagi sampailah pekan PM.
Baru pukul 8.10 pagi ... relax la!!
Tapi, kali ni kami silap ... 
"Hello? Ini syarikat bas S ke? Boleh tahu pukul berapa sampai pekan PM?"
"Haa !! ... 8.30 tu dari PM?"
Apa lagi ... cuba bayangkan aksi dalam filem `Charlie Chaplin'
Gitulah kami ... cuma beza kami ada suara !!!
Hahahaha ... sekarang rasa kelakar, tapi masa tu masing-masing macam nak telan orang!!
Nak jadikan cerita .. 5 minit nak sampai, jalan pula tutup ..
Keretapi nak lalu ... huhu!!
Sebaik sampai stesyen ... bas yang nak dinaiki berlalu depan mata
Putih mata semua memandang ... terkedu sekejap!
Sekali lagi kelamkabut ... 
"Kejar bas tu ... !!!"
"Hello? ... kami terlepas bas S di pekan PM, boleh tahu pekan mana pula bas ni berhenti?"
"Ya!! .. tolong jangan jual `seat' tu, kami nak naik kat pekan TM, beritahu drebar ye!!"
"Hello? ... kami di pekan TM, bas berhenti kat mana?"
"Haa?!! ... tak berhenti di sini, berhenti pekan M? Padang bola. Wokeh ... kami ke sana!!"
Gitulah kami hari tu ... berkejar pula ke pekan M,  .. konvoi 2 kereta.
Yang belakang ikut je .. kejap2 telefon, konfius kenapa asyik tukar `bearing'??
Apapun,
Alhamdulillah ... kami sampai sebelum bas S sampai ... sempatlah melepas lelah!!
Lega bila bas S sampai dan anak menantu selamat menaikinya.
Dah selamat sampai KL pun ...
Agak2 berapa saman ekor kami dapat hari tu ? Huhu ...
(Terasa macam dalam ~Amazing Race~ pulak ... Haha)

Pengajaran: Sediakan Payung Sebelum Hujan !!