Pages

Labels

Ceritalah (250) Me (147) diari ibu (137) kucing (69) Resipi (64) Pesanan (63) Amar (62) Rumah Biasa2 (36) Kebun Biasa2 (34) Yg Tersirat/Tersurat (30) cerita lama (21) Jalan-jalan (17) Jodoh (17) 3R (14) Lawak sikit (9) Puasa (8) PETUA (5) Rumah WM (5) Cucu (4) Lukislah anakku (4) Haji (3) Migraine and I (3) Kawan (2) Nature (2) ipoh (2)

24 May 2015

Bertiga semula ....

Dulu  .... masa mula2 kahwin, tak sabarnya untuk bertiga.
Tak sabar nak menimang cahaya mata ....
Kini ... setelah 32 tahun berlalu (cepatnya masa berjalan),
6 cahaya mata kemudian .... (dgn seorang demi seorang tinggalkan sarang)
Kami .... di Rumah Biasa2 ini ... tak lama lagi akan dari berempat menjadi bertiga semula
Bertiga kali ini ... bukan yg diinginkan ...
Bila difikirkan, sudah mula rasakan peritnya ... 'reluctant'!!
Bakpo pulok??!!
Anakanda ke 5/6 ... Mr.Cool Mama ... berjaya ke IPTA.
Awal Jun nanti daftarnya ... sekarang tengah kelamkabut
.... isi orang, buat pengesahan salinan sijil2, pemeriksaan kesihatan (terpaksa klinik swasta sbb hospital kerajaan awal Jun baru dapat temujanjinya ... too late already), beli barang2 keperluan duduk asrama (kali pertama buat dia, Mama dah mula risaunya ... as usual) serta keperluan2 lainnya.
Jun ... bulan puasa nanti ... tinggalah kami bertiga
Ayahnya, Amar dan Mama!
(.... pasti akan teringat kat Muaz kala berbuka ... huhu)
Putaran hidup ... itulah apa yg Arwah Abah dan Mak pernah rasa dan tempuhinya ... kini giliran kami pula.
Mujurlah sibongsu Amar baru 12 tahun usia ...
Tapi ... kalau UPSRnya cemerlang, dapat tawaran ...
Tak dapat bayangkan ...
Kami, Mama dan Ayahnya ... tinggal berdua  'in the end'
Seperti mula2 kahwin dulu ... ??!!
p.s. rasa nak nangis pulak bila fikirkannya ... huhu

21 May 2015

Menuai hasil ....

Akhir Mac dimusim kemarau kami di Rumah Biasa2 mula bercucuk tanam sayuran
.... dgn ilmu bertani yg 'almost zero'
.... dgn azam 'belum cuba belum tahu'
.... dgn belajar dari 'trial and error'
.... dgn lafaz Basmallah, Selawat, Zikrullah, usaha dan Tawakkal
Alhamdulillah .... sememangnya tidak sia-sia berbudi pada tanah
Petola, bendi, kangkung, bayam hijau .... sudah membuahkan hasil
Setakat ini
.... tak perlu beli sayur dipasar
.... tak perlu risau 100% bebas kimia
.... tak perlu ke gym dikebun cenonet ni pun berpeluh sakan
.... tak perlu garu kepala dan poket sayur naik rega
Setiap pagi dan petang Mama pasti jenguk Kebun Biasa2
Musim kemarau yg terik, menjirus agenda utama
Kawal rumpai dan serangga pun kena buat juga
Banyaklah juga bertanya dgn En Google ... bila ada tak kena
Dan jadi macam orang bercinta pun ya
Sentiasa fikirkan pasal tanaman kami yg sekangkang kera
Teruja, gembira ... dengan setiap tunas, bunga, putik dan buah yg ada
Dapatlah jiran tetangga turut merasa ... sayur 'free' sekali sekala
Walaupun hasilnya taklah seperti yg Cameron Highlands punya
Sekurang-kurangnya sayur kami  'fresh' baru petik punya ....
Sekarang hujan dah mula turun setiap petang ...
Alhamdulillah ... kuranglah sikit tugas menyiram
Dan kangkung dan bayam hijau semakin berkurangan
Insya Allah nak semai sawi dan bak choi pula ... nanti petang
Tanam yg suka makan je ... yg senang2
p.s. terung dah berputik, pokok2 cili membesar elok (suspen sebab tak tahu cili apa ... main semai jerr ... yg tumbuh tu lain2 bentuk dan warna daunnya ... teruja sungguh Mama). Ishkk! Kalau bercerita pasal tanaman ni meme tok habih ....
p.s.s juga ralat tak dapat tunjuk gambar ... tab buat hal. One of the reasons too why long time no posts ... hehe