Sebenarnya kek ni dibuat diambang Mama nak pindah rumah ari tu. Boring dg kerja2 paking barang2, sempat lagi membakar kek ... huhu. Mama buat 1/2 dari adunan biasa supaya sempat dihabiskan sebelum pindah! Pastu Mama masukkan karot parut sama banyak dgn pisang lecek ... dan, masukkan sekali campuran buah2an kering, saja suka2. Tu yg nama tutty fruity ... banyak fruits n not a single nuts! Nuts? Patutlah xder rasa crunchy ... mesti lg sedap kalau add ni!
Saja bagi nama glemer kat otherwise just plain kek pisang. Kira cam gimik iklan jugaklah ni, antara cara nak promosi ... tapi kek ni sesedap nama glamernya tau ... so tak sia2 beri nama comel2 pd kek kegemaran Mama yg satu ni. (^_^)
Nanti bila Mama tambah kekacang, mestilah namanya juga akan jadi ... Kek pisang tutty fruity nutty .... hahaha. Penuh mulut nak nyebutnya.
RESIPI KEK PISANG TUTTY FRUITY MINI
1/3 cawan minyak jagung
1/3 cawan gula kastor
2 sudu besar gula perang (utk kaler golden)
1 cawan tepung gandum, ayak bersama
1/2 sudu teh baking sodoa, secubit garam dan
secubit serbuk kayu manis - ikut suka, saja utk aroma
1 biji telur
1/2 cawan pisang lecek *
1/2 cawan karot parut *
1/2 cawan campuran buah2an kering *
(jika suka masukkan 1/4 cwn kekacang spt walnut cincang, atau pecan dsbnya)
- campur semua bahan * bersama.
1. Panaskan oven 180 C dan gris loyang sedikit sblm alas dgn kertas minyak.
2. Kacau gula dan minyak hingga sebati.
3. Masukkan telur dan kacau sebati.
4. Masukkan campuran gandum + b.soda selang seli dengan campuran
pisang + karot + buah2an kering. Kacau hingga mesra.
5. Tuang ke dalam loyang dan bakar 180 C selama 55 - 65 minit/masak.
6. Sejukkan kek dlm loyang +/- 10 - 15 minit dahulu sebelum
keluarkan kek utk disejukkan atas redai kek.
6. Dah sejuk, bolehlah salut dgn cream cheese topping.
CREAM CHEESE TOPPING
60 gm mentega - suhu bilik
125 gm cream cheese - suhu bilik tp jgn biarkan lama sgt diluar
60 gm gula aising
1/2 sudu teh esen vanilla
- pukul semua bahan bersekali hingga kembang dan ringan.
CREAM CHEESE TOPPING
60 gm mentega - suhu bilik
125 gm cream cheese - suhu bilik tp jgn biarkan lama sgt diluar
60 gm gula aising
1/2 sudu teh esen vanilla
- pukul semua bahan bersekali hingga kembang dan ringan.
p.s. Mama simpan lebihan cream cheese dlm bekas kedap udara dan letak dlm
peti ais. Sedap buat sapuan utk roti bakar, biskut keju, kek .....
No comments:
Post a Comment