Nak jadikan cerita, sedang Mama membakar cupcake butter bidan terjun ni ... dok suspen camanalah akan turnout nya ... anak sedara hubby yg balik bercuti (depa dok KL) ... sampai satu keluarga (mak, ayah, anak 4 + anak sedara depa 4, & kakak ipar aka ibu anak sedara hubby ... penin ka? Saja nak cerita ramainya mereka ... hihi). Haa! Ini barulah betul dan real punya Langkah Kanan ... rezeki mereka petamg tu, cupcake bidan terjun dan pizza fresh from the oven. Licin!! Semua cakap cupcakes tu sedap!! Cam cheesecake pun ada ...
"Ciknor, nanti buat camni lagi yer ..."
p.s. hari tu Mama berbuka dgn air dan kurma aje lah ... (-_-')
Dek tak puashati sbb tak sempat merasa cupcake bidang terjun Mama hari tu, pagi ni Mama buatnya semula, ambik gambar sbg proofnya ... well! Tak tau nak cakap camner, but Mama suka rasa dan teksturnya ... lembut, gebu dan cam melt in the mouth masa makan panas2 fresh dari oven. Kalau nak rasa, kena cuba sendiri ... cupcake bidan terjun Mama ni ...
Cupcakes Butter Spread Tangy Mama (^_^)
130 gm tepung naik sendiri
70 gm gula kaster (kalau suka manis, tambahkan)
2 biji telur (sederhana besar, suhu bilik)
2 sudu makan susu pekat manis/krimer manis
1/2 sudu teh parutan kulit oren
40 ml jus oren/sunquick oren
* Mama x guna esen vanilla tp parutan kulit oren n jus oren utk dilute aroma susu butter spread masa 1st time buat hari tu, i.e. guna esen vanilla. Mama suka rasa citrus dan tangy cupcakes hari ni ..
1. Panaskan oven 180 C.
2. Pukul butter spread dan gula hingga gebu.
3. Masukkan telur satu persatu dan kacau sebati.
4. Masukkan gandum sedikit demi sedikit, selangseli dgn campuran jus oren dan parutan kulit oren ... kaup balikkan dgn senduk kayu hingga sebati.
5. Tuang 3/4 penuh (Mama tuang hampir penuh ... sbb nak ngupe cm muffin) kedlm cawan kertas dan bakar 15 -20 minit atau golden. Angkat dan biarkan sebentar (+/- 10 minit dlm acuan) sblm sejukkan cupcakes atas redai kek.
No comments:
Post a Comment