Pages

Labels

Ceritalah (295) Me (192) diari ibu (165) Amar (77) Pesanan (74) Resipi (74) kucing (73) Kebun Biasa2 (55) Rumah Biasa2 (46) Yg Tersirat/Tersurat (38) cerita lama (21) Jalan-jalan (20) Jodoh (18) Cucu (15) 3R (14) Puasa (11) Hawa TDS (10) Lawak sikit (9) PETUA (7) Kawan (6) Musing (6) Raya (5) Rumah WM (5) Lukislah anakku (4) Nature (4) ipoh (4) Haji (3) Migraine and I (3)

03 October 2013

Bukan salah ubi kentang ...

"Dik! Kentang sekilo!", amik bungkusan terus masuk kereta!
Balik rumah ... Alahai! Kentang2 tu semuanya bersaiz cam telur gred C ...!! Kiut miut comel lote gitu  ... huhu
Marahkan nyamuk bakar kelambu, marahkan diri sendiri beli kentang tanpa tengok dulu, semalam operasi KENTANG!! Kupas kentang cenonek sampai berpinar mata  ... haha! Dan minum petang semalam adalah ... Karipap kentang, Wedges kentang cheesy ala McD, Donut kentang ... lebihan kentang 3 - 4 biji lagi, ... InsyaAllah, hari ni jadi kari.
Dek ubi kentang kiut, donut pun kiut jugak2 ... guna acuan donut sebesar 50 sen  ... comel sangat + sesuai utk sekali ngap ... ngap2, tak sedar habis semangkuk besar! Haha  ... Penghuni Rumah Biasa2 ni sekarang lebih suka donut keledek/kentang dari donut biasa. Resipinya ada kat sini
Utk cheesy wedges, Mama guna chesy sauce ready-made yg doter Mama beli hari tu. Kal KL agaknya  ... kentang tu Mama potong wedges, rendam dlm air dan letak dlm petiais dlm sejam, toskan airnya, gaul garam sikit, goreng deep-fry. Pastu letak cheese, mayonis dan sos cili (jika suka).
Manakala karipap pula, resipinya intinya ikut gerak hati, main agak2 bahan2nya ... orang lama gitulah stylenya.

Intinya ... ikut suka nak ayam atau daging (Mama ikut apa yg ada dlm petiais). Tumis bwg putih, merah dan halia tumbuk hingga wangi. Masukkan pes kari daging dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan ayam/daging yg telah dipotong kecik2 + 2 sudu makan air. Bila pecah minyak lg, masukkan kentang dan air secukupnya. Bila mendidih, + garam, gula dan sos tomato secukup rasa. Masak hingga empuk dan kering kuahnya. Ketepikan.
Kulitnya:
200 gm tepung gandum, 50 gm majerin dan air suam secukupnya.
... Rub-in majerin dan gandum dgn hujung jari hingga berderai cam bread-crumbs. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga doh lembut dan elastik. Bulatkan, lumur sedikit majerin pada doh dan bekas, tutup dgn plastic-wrap dan rehatkan pd suhu bilik +/- 30 minit.
Canai ikut saiz yg diingini, letak inti, klim dan ulang proses hingga selesai.
p.s. utk tujuan simpan karipap ala dingin-beku, karipap yg sudah diklim tu terus sejukkan sebentar dgn dulang2nya sekali dlm freezer petiais (5 - 10 minit). Bila agak mengeras, boleh simpan dlm bekas kedap udara dan pasti karipap tidak melekat antara satu sama lain.

No comments: