Mama pertama kali merasanya dirumah Cikgu Zan, hos mini 'reunion' kami ..
Geng satu hostel satu sekolah masa zaman sekolah menengah dulu ('75 -'77).
Memang kagum dgn kecomelan dan kemeriahan warnanya!
Lalu teruja sangat nak mencubanya ...
Bila dah dapat resipinya dari http://teratakdhia.blogspot.com/2010/11/apam-polkadot.html
Minggu lepas Mama pun mencubanya.
Menjadi ... tak sangka sungguh ... menjadi (seronok sunggoh!)
Hasil percubaan pertama 'Apam Polkadots' Mama ... lawa kan?! Hiks .. hiks ...
Geram nengoknya ... sayang nak makan! Cam telur dinasour pun ada ... (^_^) |
Masa lihat resipi Donut Keledek dalam http://secubitgaramnor67.com N3 29/4/12,
Mama terus teruja nak cubanya. Hari ni ...
Beli keledek kat pasaraya, ingatkan isi putih atau kuning, rupanya ....
Dah malas nak beli keledek lain, Mama 'carry-on' je dgn apa yg ada.
Jeng jeng jeng ... inilah rupa Donut Keledek Mama. 'Purple' gitu ...
Donut Keledek Purple ... satu kelainan |
Cam pelik pulak kan ...
Walaupun gebu, lembut dan sedap, tapi disebabkan warnanya yg 'purple' tu ...
2 - 3 kali tilik jugalah budak dua orang dan Ayahnya sebelum makan ... hehe
Mama rasa, kalau ubi keledek yg isi warna oren tu, mesti lawa kan ....
p.s. Seperti biasa Mama 'improvise' sikit dari resipi asal spt berikut ...
RESIPI DONUT KELEDEK
200 gm gandum (Mama guna 250 gm)
1 1/2 sudu teh yis segera
100 gm ubi keledek
50 gm gula halus
1 sudu besar susu pekat manis (Mama guna 1 sudu besar susu debu)
1 biji telur
1 1/2 sudu besar mentega (Mama guna majerin)
1/2 susu teh garam halus
60 ml air
+ Mama tambah 1/2 sudu teh 'bread-improver'
1. Kupas keledek, rebus hingga empuk, lenyek halus ketika panas. Sejukkan
2. Satukan gandum, gula halus dan yis. Gaul rata.
3. Masukkan ubi keledek lenyek serta baha2 lain kecuali air. Gaul rata.
4. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga doh lembut dan kenyal.
5. Rehatkan doh selama 45 minit atau naik 2X ganda (tutup dgn plastik).
6. Tumbuk, uli, canai, terap dan letak atas dulang (tabur gandum). Rehatkan lebihkurang 20 minit lagi.
7. Goreng 'deep-fry', api sederhana hingga kekuningan (dlm kes Mama ni, ke'dark purple'an .. huhu)
8. Angkat, toskan minyak dan tabur gula halus/coklat (ikut suka).
No comments:
Post a Comment