Pages

Labels

Ceritalah (295) Me (192) diari ibu (165) Amar (77) Pesanan (74) Resipi (74) kucing (73) Kebun Biasa2 (55) Rumah Biasa2 (46) Yg Tersirat/Tersurat (38) cerita lama (21) Jalan-jalan (20) Jodoh (18) Cucu (15) 3R (14) Puasa (11) Hawa TDS (10) Lawak sikit (9) PETUA (7) Kawan (6) Musing (6) Raya (5) Rumah WM (5) Lukislah anakku (4) Nature (4) ipoh (4) Haji (3) Migraine and I (3)

19 July 2013

Salad, Kerabu, Salsa Ayam ... whatever

2 keping dada ayam golek, yg Ayahnya beli di bazaar Ramadhan, sebagaimana namanya, tergolek dlm pinggan hidang ... tak siapa nak makan. Bahagian2 lain ... tinggal tulang jer. Itulah nasib dada ayam kat rumah ni ... tak kiralah bagaimana masaknya. Tak digemari ...
Lalu, Mama improvise lagi ... recycle isi ayam golek yg tak habis tu ... Nak buat kerabu, biasanya daging ayam yg dipotong kecik2 (bite size) , direbus terlebih dahulu bersama halia dan bwg putih tumbuk, biarkan sedikit berkuah. Tapi, daging ayam golek ni kering  ... tu yg Mama putuskan utk tambah minyak zaitun (cam buat salad atau salsa), agar ada kelembapan. Kalu kering sangat, tak menyengat bagi Mama. (dlm masa yg sama, doa agar xjadi mudarat ... campur itu dan ini, ikut suka hati ... resipi ala salad, salsa tapi add pula serai cam kerabu!  haru biru .... huhu)
Pun, Alhamdulillah ... licin semangkuk, tak bersisa. Resipi 'leftover', 'recycle' ... camca marba, east meet west ini .... hihi. Tak tau lah nak beri nama apa resipi ini ... kombinasi resipi salad, kerabu dan salsa ... sabusa? Haha! Dari dok merapu, jom kita lihat bahan2nya ... Salad @ Kerabu @ Salsa Leftover Ayam Golek Mama ... punyalah panjang gelarannya ... ada berani nak cuba??  ^____^

Daging ayam golek (ikut suka banyak mana) - siat2 halus, ketepikan

Bahan  A 
1 labu bawang besar - mayang halus
2 ulas bawang putih - ketuk & chopped halus
2 - 3 biji cili padi - hiris kecik2 (tambah jika suka xtra pedas)
2 ruas serai - racik halus
2 biji tomato - potong halus
1 btg timun - potong panjang spt buat acar tu
daun salad, ikut suka - mayang halus
2 tangkai daun ketumbar - racik halus
1 btg seleri -potong kecik2 (tak bubuh sbb xder ... kalau ada mesti best! huhu)

Bahan B - gaul bersama hingga mesra/sebati, ketepikan
1 biji limau nipis - perah jusnya
1 sudu makan minyak zaitun
garam, gula - secukup rasa

Caranya -senang aje, campak jer (hehe ..) semua bahan ke dalam mangkuk salad, gaul mesra hingga rata ... siap! Cam acar, lagi sedap selepas beberapa ketika ... bila semua bahan berpalut mesra. 





No comments: