Inilah rupa 'Waffle Maker' yg Mama cerita semalam.
'Cute' sunggoh ... he he
Dan ... ini pulak rupa 'waffle' pertama Mama. Alhamdulillah!!
(nampak sedap kan ...)
Sebab resipi yg diuji menjadi ...
Dan dapat testimoni 'LIKE' dari Amar seperti ini ... ha ha
"Mama! Cam 'waffle' yg kita selalu beli kat KB Mall lah ..."
Jadi bolehlah Mama kongsi resipinya.
WAFFLES
Bahan-Bahannya:
2 biji telur - suhu bilik
2 cawan tepung gandum } ayak
4 sudu teh baking powder } bersama
1 3/4 - 2 cawan susu cair/full krim/segar - suaikan
1/2 cawan minyak jagung/masak
1 sudu makan gula
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh esen vanilla
1. Pukul telur hingga kembang.
2. Masukkan semua bahan2 lain (kecuali campuran gandum & baking powder). Pukul sebati.
3. Masukkan campuran gandum + baking powder. Kacau sebati dan biarkan sebentar.
4. Sapu 'waffle-maker' dgn mentega, tuang adunan secukupnya dan masak.
5. Angkat dan sapu sebelah dgn mentega, manakala sebelah lagi
... ikut suka ... jem, nutella, mentega kacang, madu ...
Sedap makan panas-panas!
NOTA:
~ Adunan ini boleh disimpan hingga 2 - 3 hari dalam peti sejuk. Simpan dalam bekas kedap udara. Bila nak guna, keluarkan dan pukul sebentar sebelum masak seperti biasa.
~ Boleh juga simpan 'waffles' yg telah dimasak (sejukkan dahulu) ke dalam bekas kedap udara. Simpan dalam peti sejuk (bukan 'freezer'). Bila nak makan, panaskan kuali 'non-stick' (guna api paling kecil), sapukan mentega, letakkan 'waffles', tudung dan biarkan sebentar sebelum angkat. Kalau suka garing, panaskan lama sedikit!
SELAMAT BER'WAFFLES' ... (^_^)
No comments:
Post a Comment