Geledah peti sejuk ... jumpa 2 keping penkek senin lepas
(... Mama simpan bukan dalam freezer ya ...)
Mama sorang je nak makan ... oraitlah tu.
Panaskan kuali (non-stick), guna api paling kecil ... lenserkan mentega
Letak penkek dan tudung ... agak2 dah 'warm'
Angkat dan makan panas2 dgn madu ...
Urmmm! Sama je rasa, tiada bezanya ... 'soft and pluffy'
Cuma agak garing kat bawah (tapi sedap ...crunchy!)
Tiba2 Mama sengih sorang2 ... (dah memang dok sorang2 pun pagi2 ni ... huhu)
Mama dah dapat satu menu untuk bersahur ... bulan puasa ni.
Selain 'cornflakes', Amar mesti suka sahur dgn penkek ...
(p.s. dia tak suka sahur dgn nasi ... kecuali ada ayam goreng)
Jadi sapa2 yg rasa nak sahur dgn penkek nanti,
... buatnya 'in advance', sejukkan dulu sblm simpan dlm bekas kedap udara,
pastu simpanlah dlm peti sejuk (bhgn biasa) ... jadilah penkek segera!
Mama rasa tahan 2 - 3 hari kot! (kui ... kui...)
OK .. Mama perturunkan sekali lagi resipinya
Penkek Malas Mama
sbb malas nak timbang/sukat ... (^_^)
1 cawan tepung naik sendiri
1 cawan susu cair/full cream/segar
1 biji telur
1 sudu makan gula halus
1 sudu makan minyak jagung/masak
1/2 sudu kecil baking powder
(p.s. Mama guna cawan biasa jer ...)
1. Campur semua bahan kering dan gaul rata.
2. Bulatkan ditengah, masukkan telur dan susu.
Kacau cepat2 biar sebati (jgn over kacau tau ..)
3. Masukkan minyak dan kacau.
4. Biarkan adunan seketika (agak2 10 minit)
(p.s.s. kalau malas tunggu, terus masak pun xper ...)
5. Lenser kuali 'non-stick' dgn mentega/majerin
(guna api sederhana saja tau ...)
(guna api sederhana saja tau ...)
6. Tuang sesenduk adunan dan biarkan hingga timbul
lubang2 udara ..
7. Balikkan dan angkat bila masak (cam dah keperangan gitu)
... makanlah panas2 dgn madu, susu pekat ke, sos coklat ke, kuah kari ke ...
Ikut selera.
p.s. btw ... harap puasa ganti dah beres semua!
No comments:
Post a Comment