lupa nak hias ... hehe |
Kebetulan suami bawa balik ekor lembu ...
Kebetulan dah lama tak makan sup yg Mak buat ... ('last', Raya Korban lalu)
Maka bukan kebetulanlah Sup Ekor jadi menu kami hari Jumaat lepas.
Ni resipi Mak ... Mak spt biasa main campak2 je bahan2nya.
Tapi kali ni saya perhati betul2 ... lebihkurang beginilah resispinya;
Bahan2 A:
1.5 kg ekor lembu/tulang
10 cm halia - ketuk/hiris halus
5 biji buah pelaga
4 keping bunga lawang
1 sudu besar lada hitam - tumbuk sedikit
2 kpg kulit kayu manis (@ 5 cm)
5 cm lengkuas - ketuk/hiris nipis
1 biji bawang besar - mayang
4 ulas bawang putih - dititik
5 biji bawang merah - tumbuk halus
1 ikat rempah sup bunjut (saya guna Adabi)
* jika suka masukkan ubi kentang & lobak merah
Bahan2 tumis - B:
3 ulas bawang putih (jgn buang kulit) - ketuk
3 cm kulit kayu manis
1 keping bunga lawang
Untuk hiasan:
Hirisan daun bawang
Hirisan cili padi
Bawang goreng
Hirisan limau nipis
Cara2nya:
1. Rebus ekor lembu/tulang hingga empuk.
2. Kemudian masukkan semua bahan A. Setelah mendidih, masukkan daun sup dan garam secukup rasa.
3. Tumis bahan2 B hingga kekuningan & masukkan ke dalam sup tadi. Tutup dgn tudung periuk cepat2 agar bau tumisan sebati dgn sup. Biarkan sebentar.
4. Tabur bahan2 hiasan & semasa menghidang.
(p.s. Jika tidak suka lemak ... rebus sahaja dahulu & biarkan semalaman. Esoknya buang lemak2 yg beku dan masaklah sepeti biasa).
Tapi sekali sekala pekena sup ekor/tulang begini rasa2nya tak ape kot ...!!? (^_^)
No comments:
Post a Comment