Jom kita lihat resipi TOMYAM Bila Kurang Rajin aka campak2 jer dlm periuk yg biasa Mama buat ....
Bahan asas;
Ayam, daging, udang, sotong .... pilihan ikut rasa
(Ini utk ayam sebelah bahagian)
1 - 2 labu bawang besar saiz sederhana - mayang kasar
2 - 3 biji bawang putih - ketuk
1 - 2 btg serai - ketuk
1 kiub perencah tomyam (Mama guna Knorr)
2 - 3 helai daun limau purut
1 biji tomato masak ranum - belah empat
1 cm lengkuas - ketuk
2 - 3 tangkai daun ketumbar (opt)
1 biji limau nipis - ambil jusnya
Sayuran;
1 btg seleri - potong ikut suka
1 biji tomato - belah empat
brokoli, bunga kobis, karot secukupnya - potong ikut suka
cendawan tiram
cili padi - ikut suka pedas
Cara buatnya;
1. Rebus ayam/daging hingga mendidih.
2. Masukkan bahan2 asas lain, kecuali jus limau nipis dan daun ketumbar. Tomato, leyekkan sedikit ditepi periuk dgn senduk.
3. Masak hingga ayam/daging empuk, masukkan sotong, udang dan semua sayuran.
4. Bila sayur hampir masak, masukkan garam, gula secukup rasa.
5. Masukkan daun ketumbar dan jus limau nipis, renihkan sebentar dan hidangkan panas2.
1 comment:
kegemaran saya bila rasa nak masak yang senang senang.pakai rebus saja.
Cepat,lazat,berkhasiat.
Post a Comment