Cinnamon Bread ... itulah yg akan diminta doter, setiap kali dia nak balik semula ke KL ... buat bekal dan boleh terus buat brekfast esok paginya ...
Ini bekal utk 2 jejaka Mama - Mizi dan Anas |
Diperturunkan resipinya yg dah x original dek kepandaian Mama (haha ...) mengolah ikut suka hati ni ... maaflah kat tuan resipi asal ya ...
CINNAMON BREAD/ROLLS
4 1/2 cwn tepung roti (Mama guna jenama Nona Top Flour)
75 gm mentega/majerin
2 biji telur
1/2 cwn gula kaster (Mama guna 70 gm)
1 cwn susu suam (Mama guna susu full cream)
2 1/2 sudu teh yis segera
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh bread improver/pelembut roti (Mama tambah)
Bahan2 tabur;
75 gm mentega - suhu bilik/dicairkan sedikit
1 cwn gula perang + 2 1/2 sudu teh serbuk cinnamon* (kayu manis)
p.s. * Mama guna 1 1/2 sudu teh aje (atas permintaan ramai ... huhu)
1 cwn campuran buah2an kering
1. Mama ngelat sikit tang langkah pertama, sepatutnya campurkan yis kering ke dalam susu suam dan biarkan dlm 10 minit/berbuih. Mama campur je semua bahan dlm mangkuk dan terus proses ... gaul rata guna 'hook' lebih kurang 10 minit.
2. Bentukkan doh bulat, dan rehatkan dlm mangkuk (tutup dgn plastik) +/- 45 - 60 minit atau naik 2X ganda.
3. Tumbuk, bahagi 2 adunan, canai bentuk empatsegi panjang tebal 1.5 cm, sapu mentega dan tabur bahan2 tabur. Gulung kemas2, kerat 1/2, lepas tu 1/2 lg hingga dapat potongan yg sama banyak.
4. Atur atas dulang (yg telah dilengser mentega), jarakkan sedikit utk ruang mengembang dan rehatkan 20 minit.
5. Bakar 180 C selama 15 - 20 minit.
Nota: Ini cinnamon bread yg famili Mama suka. Ada banyak cara n versi cinnamon bread/rolls ni ... so, just google and pick ur fav. ... bak kata pepatah, 'tepuk dada tanya selera' ... (^__^)
No comments:
Post a Comment