Pages

Labels

Ceritalah (295) Me (192) diari ibu (165) Amar (77) Pesanan (74) Resipi (74) kucing (73) Kebun Biasa2 (55) Rumah Biasa2 (46) Yg Tersirat/Tersurat (38) cerita lama (21) Jalan-jalan (20) Jodoh (18) Cucu (15) 3R (14) Puasa (11) Hawa TDS (10) Lawak sikit (9) PETUA (7) Kawan (6) Musing (6) Raya (5) Rumah WM (5) Lukislah anakku (4) Nature (4) ipoh (4) Haji (3) Migraine and I (3)

11 September 2013

Bila anak balik ... Cinnamon Bread


Cinnamon Bread ... itulah yg akan diminta doter, setiap kali dia nak balik semula ke KL ... buat bekal dan boleh terus buat brekfast esok paginya ...
Ini bekal utk 2 jejaka Mama
- Mizi dan Anas
Dlm banyak2 resipi yg Mama dah cuba, resipi dari blog dZana paling berkenan. Bagi Mama, ia senang nak buatnya, dan hasilnya ... roti yg lembut dan gebu dan of coz ... sedap! Ayahnya suka yg ada campuran buah2an kering, tp anak2 suka yg plain  ... gula perang + cinnammon aje!
Diperturunkan resipinya yg dah x original dek kepandaian Mama (haha ...) mengolah ikut suka hati ni  ... maaflah kat tuan resipi asal ya  ...

CINNAMON BREAD/ROLLS

4 1/2 cwn tepung roti (Mama guna jenama Nona Top Flour)
75 gm mentega/majerin
2 biji telur
1/2 cwn gula kaster (Mama guna 70 gm)
1 cwn susu suam (Mama guna susu full cream)
2 1/2 sudu teh yis segera
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh bread improver/pelembut roti (Mama tambah)

Bahan2 tabur;
75 gm mentega - suhu bilik/dicairkan sedikit
1 cwn gula perang +  2 1/2 sudu teh serbuk cinnamon* (kayu manis)
p.s. * Mama guna 1 1/2 sudu teh aje (atas permintaan ramai  ... huhu)
1 cwn campuran buah2an kering

1. Mama ngelat sikit tang langkah pertama, sepatutnya campurkan yis kering ke dalam susu suam dan biarkan dlm 10 minit/berbuih. Mama campur je semua bahan dlm mangkuk dan terus proses  ... gaul rata guna 'hook' lebih kurang 10 minit.
2. Bentukkan doh bulat, dan rehatkan dlm mangkuk (tutup dgn plastik) +/- 45 - 60 minit atau naik 2X ganda.
3. Tumbuk, bahagi 2 adunan, canai bentuk empatsegi panjang tebal 1.5 cm, sapu mentega dan tabur bahan2 tabur. Gulung kemas2, kerat 1/2, lepas tu 1/2 lg hingga dapat potongan yg sama banyak.
4. Atur atas dulang (yg telah dilengser mentega), jarakkan sedikit utk ruang mengembang dan rehatkan 20 minit.
5. Bakar 180 C selama 15 - 20 minit.

Nota: Ini cinnamon bread yg famili Mama suka. Ada banyak cara n versi cinnamon bread/rolls ni  ... so, just google and pick ur fav. ... bak kata pepatah, 'tepuk dada tanya selera'  ... (^__^)

No comments: