Pages

Labels

Ceritalah (295) Me (192) diari ibu (165) Amar (77) Pesanan (74) Resipi (74) kucing (73) Kebun Biasa2 (55) Rumah Biasa2 (46) Yg Tersirat/Tersurat (38) cerita lama (21) Jalan-jalan (20) Jodoh (18) Cucu (15) 3R (14) Puasa (11) Hawa TDS (10) Lawak sikit (9) PETUA (7) Kawan (6) Musing (6) Raya (5) Rumah WM (5) Lukislah anakku (4) Nature (4) ipoh (4) Haji (3) Migraine and I (3)

26 April 2012

KARI IKAN MAK SAYA ... tanpa santan.

Resipi ni dah lama 'draft' .. hari ni baru nak 'posting', sbb penyakit 'BUNTU' masih ada cikit2 (~_~)
Hari tu tiba2 terasa nak makan kari ikan. Tengok bahan2, bolehlah ... tak lengkap tapi 'basic'nya ada.
Dalam peti ais cuma ada ikan selar ... ikan selar pun ikan selarlah. Ok pe ...
(Tapi kalau kepala ikan tenggiri atau ikan merah atau bawal hitam ... fuhh, lagi sodap!!)
Pastu cuma ada terung je (yg ada), sepatutnya ada tomato & bendi juga, baru lengkap!
Apapun, inilah rupa kari Mama tu ... (sori kalu nampak cam x sedap!)


KARI IKAN MAK SAYA

Bahan2:
2- 3 ketul Ikan tenggiri/merah (kepala lg best)/2 ekor bawal sederhana besar (potong 2) atau 4 ekor kembong
2 paket kecil (25 gm) serbuk kari ikan (saya guna cap Allagapas)
3 ulas bawang merah & 2 ulas bawang putih - tumbuk lumat
2 sudu makan halba campur
2 tangkai daun kari
5 ulas bawang merah & 2 ulas bawang putih - hiris nipis
1 labu bawang besar - mayang
Asam jawa (secukupnya - campur semangkuk air)
minyak masak - secukupnya untuk menumis
2 biji tomato (belah dua)
5 biji bendi
2 biji terung (belah dua & potong )
3 biji cili hijau
daun bawang & daun sup - potong (jika suka)
garam secukup rasa
(p.s. Mak Cik saya potong & lebihkan cili hijau supaya lebih pedas)

Cara Masaknya:
1. Rempah kari, dicampur dgn bahan2 tumbuk & bawang besar mayang serta sedikit air.
2. Panaskan minyak. Tumis bawang merah & putih hiris, halba campur & daun kari hingga garing.
3. Masukkan bahan (1) dan tumis hingga pecah minyak.
4. Masukkan air asam jawa & biarkan hingga mendidih (tambah sedikit air jika perlu).
5. Masukkan bendi, terung, cili hijau  & tomato.
6. Perlahankan api, masukkan ikan (api sederhana agar isi ikan tak hancur).
7. Masukkan daun bawang, daun sup & rasa garam secukupnya. Renihkan sebentar. Angkat.
(p.s. kari ini akan rasa macam asam pedas jika ditambah/lebihkan air)


Disebabkan Mak Mama orang Penang, maka kari Mak memang 'kaw'. Tapi ... kari Makcik (kakak Mak Mama, mak sedara lah tu) lagi 'kaw kaw' + pedas. Boleh berasap telinga!! Masuk pula sambal belacan ori Makcik tu. Fuhh!!! Sah nak jadi menantunya ... hehe. Kari ikan depa (mereka) tak guna santan. Sebab itu tahan lama & makin sedap keesokkan harinya. Tiada santan ~ tiada kolestrol! Cer tanya doktor ...
Kari ini antara 'feberet' keluarga Mama, nak2 anak yg sulung tu ...
p.s. mungkin darah mami yg mengalir dlm tubuhnya lebih sikit kot... hehe. Mama kalau buat kari ni, mesti ajak Ayahnya ke pekan, pekena roti canai. Of coz Mama bawak kari Mama ni sbb kat p.mas ni Mama tak jumpa lg kuah kari ikan. Kari ayam, kambing dan daging ada laa ... Dan akan ada pelanggan2 lain pandang bila Mama keluarkan kari Mama tu, cam pelik betul Makcik sorang ni ... hehe. Tapi of coz Mama pastikan Mama minta izin dari pembuat roti canai tu ... takut dia terasa hati pulak!!.  Roti canai tanpa kari ikan mamak, bagi Mama cam tak lengkap jer ... 
Teringat kari ikan kat Taqwa (Gombak) dan Aliff serta Taj (Kuantan). Yg kat Penang ... boleh kata semua best!!!


BUNTU tapi sempat lg merapu ... huhu


No comments: