Pages

Labels

Ceritalah (295) Me (192) diari ibu (165) Amar (77) Pesanan (74) Resipi (74) kucing (73) Kebun Biasa2 (55) Rumah Biasa2 (46) Yg Tersirat/Tersurat (38) cerita lama (21) Jalan-jalan (20) Jodoh (18) Cucu (15) 3R (14) Puasa (11) Hawa TDS (10) Lawak sikit (9) PETUA (7) Kawan (6) Musing (6) Raya (5) Rumah WM (5) Lukislah anakku (4) Nature (4) ipoh (4) Haji (3) Migraine and I (3)

08 May 2013

Ketupat Sotong Kelantan upah mengundi ...

Mama dan anak2 mengundi ditempat yg sama ...
Ia pengalaman kali pertama anak2 Mama  ... tentunya mereka teruja ...
Lepas beratur (lama jugaklah ... huhu), Alhamdulillah ... selesai juga
Jalankan tanggungjawab pada negara ... Dan buat kali pertama, dakwat dicalit sbg buktinya!! (^_^)

Dan sebelum anak2 bertolak pulang ke KL  .... Mama buat  Ketupat Sotong ... upah jalankan tanggungjawab mengundi. Hehe!  Acah jer tu. Sebenarnya anak2 bersungut nak makannya. Kebetulan masih dlm musim sotong dan dah lama tak buatnya ... dapatlah semua merasa dan buat bekalan juga. Ini resipi Mak Mama ... dah berguru dgn dia sebelum ni .... kegemaran semua, senang jer buatnya ... Mama share resipinya kot2lah nanti ada yg tringin nak buatnya.



KETUPAT SOTONG KELATE

Bahan2nya:

1 kg sotong sederhana besar
Beras pulut secukupnya
(Mak Mama anggar satu sudu besar utk 1 ekor)
1/2 kg santan pekat
300 gm nisan/gula melaka
(Mama cairkan terlebih dahulu & tapis)
3 - 4 helai daun pandan
1 sudu besar halba
garam secukup rasa


Cara buatnya:

1. Basuh beras dan toskan airnya. Rendam beras pulut dgn 1/2 cawan santan pekat + air secukupnya (agak2 meliputi beras) + secubit garam selama +/- 30 minit.
2. Bersihkan sotong dan toskan. Dalam periuk utk memasak, alas dgn daun pandan.
3. Isi beras ke dalam sotong, lebihkurang 2/3 penuh, masukkan kepala sotong dan kemaskan dgn lidi. (kepala sotong akan halang beras dari terkeluar).
4. Atur sotong atas daun pandan tadi, tuang lebihan santan rendaman dan masukkan santan pekat + 1 cawan air dan halba. (Pastikan aras santan menutupi sotong).
5. Tudung periuk dan rebus dgn api sederhana hingga santan mendidih.
6. Masukkan nisan tadi, kacau rata, tudung periuk dan masak lagi hingga kuah agak pekat. Masukkan garam secukup rasa. Kacau rata dan biarkan sebentar. Bila kuah agak likat dan berkilat, angkat.

p.s. Ketupat sotong Kelate guna nisan, manakala Ketupat sotong Ganu guna gula pasir .... Jika yg Kelate warna purple gelap, yg Ganu pula ... putih lemak. Gitulah perbezaannya ...

No comments: