Pages

Labels

Ceritalah (295) Me (192) diari ibu (165) Amar (77) Pesanan (74) Resipi (74) kucing (73) Kebun Biasa2 (55) Rumah Biasa2 (46) Yg Tersirat/Tersurat (38) cerita lama (21) Jalan-jalan (20) Jodoh (18) Cucu (15) 3R (14) Puasa (11) Hawa TDS (10) Lawak sikit (9) PETUA (7) Kawan (6) Musing (6) Raya (5) Rumah WM (5) Lukislah anakku (4) Nature (4) ipoh (4) Haji (3) Migraine and I (3)

08 December 2013

Jom jeruk sendiri telur itik ...

Chewahh! N3 cam pakar jeruk menjeruk! Haha  ... Disebalik tajuk N3 tu sebenarnya cerita Mama yg 'clueless' @ tidak tahu nak buat apa dgn 15 biji telur itik yg diberi kenalan 2 minggu lepas ...
(p.s. tahu boleh buat macam2 kueh dgnnya, masak lomak telur itik pon sodap! Tp ....... xreti + malas +  hubby jer yg minat masak lemak tu + faktor usia, kolesterol ... kena hati2 sikit ... sikit jer ... huhu)
Mama pun 'google' (spt biasa .. hihi) dan resipi yg paling senang skali nak buat ialah  .... telur asin @ jeruk!!   .... (*__*).
Semalam genap 10 hari jeruk telur itik tu, dan dek tak sabor2 nak meneriai hasil jeruk sendiri (sepatutnya 2 - 3 minggu), rebuslah 2 biji. Alhamdulillah! Menjadi tau  ... pun masih kurang asinnya, tak ummphh! sangat. Pun seronok dan teruja nak menjeruk lagi. Zaman sekarang, dgn harga barangan naik sokmo  ... elok juga buat/tanam sendiri ... mana yg upaya.  Dapat jimatkan skupang dua pun jadilah kan dibandingkan dgn yg dibeli.
Atas keprihatinan tersebut (ehemm  ...), eloklah Mama kongsi car nak jeruk @ asinkan telur itik! Begini jer ....

15 biji telur itik - basuh cuci dan keringkan.
230 gm garam kasar direbus hingga larut dgn 1.5 liter air.Biar betul2 sejuk dan tapis dgn kain putih (utk keluarkan kotoran)
- Masukkan telur ke dalam botol, tuang air garam tadi dan simpan 2 - 3 minggu (elok tanda tarikh mula jeruk pd botol)

p.s. sedak nih make nga nasi kerabu! (^__^)

No comments: