Pages

Labels

Ceritalah (295) Me (192) diari ibu (165) Amar (77) Pesanan (74) Resipi (74) kucing (73) Kebun Biasa2 (55) Rumah Biasa2 (46) Yg Tersirat/Tersurat (38) cerita lama (21) Jalan-jalan (20) Jodoh (18) Cucu (15) 3R (14) Puasa (11) Hawa TDS (10) Lawak sikit (9) PETUA (7) Kawan (6) Musing (6) Raya (5) Rumah WM (5) Lukislah anakku (4) Nature (4) ipoh (4) Haji (3) Migraine and I (3)

15 September 2018

Jom jeruk ....

Sekarang ni ... disebelah sini, musim buah rambutan, cempedak, duku, langsat, dokong dan petai.
Selalu saja ada pemberian dari jiran, rakan dan sanak saudara.
Dek kerana kami bertiga aja ... sentiasalah ada lebihan ... 'supply' mengatasi 'demand'.
Dan inilah yg Mama lakukan ...

Jeruk petai yg adik bawa dlm 5 papan. Bersih petai, didihkan air dan celur petai sekejap. Jgn lebih dari 1 minit, nanti tak ranggup. Angkat kedlm bekas berisi air. Picit petai, sejukkan. Letak dlm bekas, air (sekadar tenggelam petai) + 1 sudu teh penuh garam, kacau sebati n tuang kedlm bekas berisi petai. Biar semalaman di luar sblm simpan dlm peti sejuk. Makin lama makin sedap.

Jeruk asam boi rambutan.
Tabur garam, sedikit gula, asam boi putih dan perah limau kasturi/limau nipis. Jika suka pedas, + hirisan cili padi. Gaul sedikit dan terus simpan dlm peti sejuk. Tak perlu air kerana rambutan akan keluarkan air nanti. Biarkan sekurang2nya semalaman.

p.s. jeruk asam boi ni memang 'versetile'.
Mangga muda, epal hijau,  kedondong, dan jambu batu antara yg pernah Mama buat. Rambutan tu pertama kali cuba buat. Sedap!! Kecur air liur ... hihi!!



No comments: