Pages

Labels

Ceritalah (295) Me (192) diari ibu (165) Amar (77) Pesanan (74) Resipi (74) kucing (73) Kebun Biasa2 (55) Rumah Biasa2 (46) Yg Tersirat/Tersurat (38) cerita lama (21) Jalan-jalan (20) Jodoh (18) Cucu (15) 3R (14) Puasa (11) Hawa TDS (10) Lawak sikit (9) PETUA (7) Kawan (6) Musing (6) Raya (5) Rumah WM (5) Lukislah anakku (4) Nature (4) ipoh (4) Haji (3) Migraine and I (3)

26 January 2015

Jeruk mangga asam boi yang tak sempat jadi jeruk ....

Orang dok heboh sedapnya jeruk mangga asam boi ....
Dalam FB, Whatsapp  .... ada je member kempen jeruk ni
Dek Mama ni bukan peminat tegar jeruk, colek dan yg seangkatan dengannya .... asam boi yg masam tu ... lagi la tak minatnya, buat derrkk ajalah.
Masa 8 kali berbadan dua (2X keguguran at 10 - 12 weeks pregnancy) .... asam boi, mangga, kedondong muda ... juga tiada dalam senarai mengidam Mama ... hanya Ayahnya yg lebih2, beli dan makan benda2 ni waktu Mama ditrimester awal mengandung.
Nak jadi cerita, suatu hari anak sedara suami datang ziarah sepupunya (doter Mama) .... bila dia dapat tahu doter dah berbadan dua. Siap bawa jeruk mangga asam boi yg baru berusia beberapa jam ... untuk bakal ibu katanya.
Yang bestnya ... dia tak guna mangga muda yg biasa2 tu ... yg masamnya Mama tak tahan ... sebaliknya dia guna mangga lemak (oghe Kelate panggil pauh lemak)  ... dan tahu kami tak suka pedas ... minus cili padi!!! Sambil borak-borak ... sambil ngap jeruk mangga asam boi yg dia bawa .... sedar2 licin sebekas yg dia bawa. SEDAPP HINGGA MENJILAT JARI ....
Lepas tu ... dah cam ketagih la pula. Boleh kata setiap minggu Mama buatnya ... dan memang tak sempat jadi jeruk pun ... habis lama bertahan lah sejam dua. Tu pun Mama sorok dulu ... biar asam boi tu serap elok ke dalam mangga tu ha!!
Resepi? Senang jerr .... mangga muda (ikut suka lah mangga apa, janji yg muda, baru crunchy bila ngapnya), serbuk asam boi secukup rasa, sedikit garam, asam boi putih 2 - 3 biji, ikut selera ... Mama omit gula sebab mangga @pauh lemak tu tak masam tapi lemak manis gitu ...
Mangga buang kulit dan basuh sebelum potong kecik2 (freestyle jg ... ikut suka nak besar, kecik, nipis, tebal ... ), letak dalam bekas, tabur garam, serbuk asam boi, asam boi biji ... gaul rata dan perap selama yg boleh. Jika guna mangga muda yg masam ... gaullah sesikit gula. Jika suka pedas ... raciklah cili padi secukup selera ....
Semalam ... Mama buat dua jenis. Mangga lemak muda dan jambu batu .... sold out sebelum sempat serbuk asam boi dan asam boi biji2 tu mesra dengan mangga dan jambu batu tu dan diambil gambarnya .... hahaha. Maaf ya no pictures ....
p.s. guna buah2an lain pun sedap juga ... nanas, kedondong, jambu air, epal hijau, limau bali .... itu antaranya. Rasanya kalau kita terbeli buah yg masam ... buat gini pasti laku. Tak membazir .... cubalah!!!

No comments: